Jó minőségű, de a tavalyinál kevesebb szőlő termett az idén Villányban

Forrás: MTI

 2016. november 09. 16:53

Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyinál kisebb mennyiségű szőlő termett az idén Villányban - mondta Nagy Gergely, a borvidék hegyközségi tanácsának titkára szerdán az MTI érdeklődésére.

Bizakodóak és mindenképpen jó évjáratot várnak a borászok a napokban véget ért szüret után, a következő időszakban dől el, hogy kiemelkedően jó lesz-e az idei bor minősége - mondta a szakember.

 

Emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi fagykárok helyenként megtizedelték a termést, ami a borvidék egészén becslése szerint 5-10 százalék közötti terméskiesést okozott.
A termésmennyiség hektáronként 60 és 65 mázsa között alakult - vélte Nagy Gergely hozzátéve, hogy a pontos adatok november 30-a után lesznek elérhetőek.
A hegybíró szerint növényvédelemi szempontból az idei évjárat a tavalyinál lényegesen rosszabb volt. A gazdáknak a nyári időszakban általában szokásos kéthetenkénti növényvédelmi beavatkozásokat tíznaponta kellett megismételniük. A termelők nagy része azonban jól vette az akadályt.

Nagy Gergely jelezte: a borvidéken immár megszokottá vált, hogy a különböző szőlőfajták érési ideje "összecsúszik", ami a szüreti időszakban "komoly munkacsúcsot" és logisztikai problémát is okoz a feldolgozókban.

A villányi gazdák többsége szeptember elején szüretelte a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. A borvidék kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén indult a merlot szüretelése, a cabernet franc és sauvignon fajtáké pedig októberben.

Nagy Gergely a 2017-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a télen - a szőlőnövény kártevőit elpusztító - faggyal járó tartós hideg legyen.

Az MTI kérdésére a szakember elmondta, hogy az amerikai szőlőkabóca által terjesztett - Baranyában idén újra megjelent - úgynevezett aranyszínű sárgaság betegség a villányi borvidéken nem jelent meg.