Jócskán megugrott az OTP SZÉP-kártyások költése

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 14. 16:34

Több mint 100 milliárd forintot költöttek az év első hét hónapjában az OTP SZÉP-kártya-birtokosok, és a teljes költés közel fele a két nyári hónapra esett – írja közleményében az OTP Pénztárszolgáltató.

Az OTP SZÉP-kártya június-júliusi eredményei alapján erős nyári szezonra számíthat a belföldi turizmus: a több mint másfél millió kártyabirtokos a nyár első két hónapjában közel 40 százalékkal költött többet, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

„Azt látjuk, hogy idén a megszokottnál is többen pihenik ki itthon, belföldön a zűrzavaros tavasz fáradalmait. Erre enged következtetni, hogy kártyabirtokosaink a nyár első két hónapjában 47 milliárd forintot költöttek pihenésre, feltöltődésre, ami 38%-os emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest” – emelte ki Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP SZÉP-kártyát kibocsátó OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az OTP SZÉP-kártya-költés 38 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest

Fotó: 123rf

A legkedveltebb vidéki célpontok a Balaton, valamint az észak-alföldi és a dél-alföldi régiók voltak. A legjobban a dél-dunántúli régió népszerűsége nőtt, itt idén júniusban és júliusban 57%-kal többet költöttek a nyaralók, mint tavaly, de a Balatonon is közel másfélszeres volt a költés. Az észak-alföldi régióban 1,85 milliárd forintot, a dél-alföldi régióban 1,6 milliárd forintot, a balatoni régióban 1,5 milliárd forintot költöttek a kártyabirtokosok.

A belföldi nyaralási tervek megvalósítását segítették azok a munkáltatók is, akik a korábbi éveknél magasabb béren kívüli juttatásokat utaltak munkavállalóiknak. Az OTP SZÉP-kártya adatai szerint idén június-júliusban a munkáltatók mintegy 60%-kal több pénzt utaltak el a dolgozóik SZÉP-kártyáira, mint tavaly. Ez a jelentős növekedés nagyban köszönhető a belföldi turizmus és vendéglátás megsegítését célzó tavaszi rendkívüli jogszabály-változásoknak, amelyek szerint idén a szokásosnál sokkal kedvezőbb adózás mellett jóval nagyobb összeget lehet a SZÉP-kártyákra utalni.

Nemcsak többet, hanem több mindenre is költöttek a kártya birtokosai, amit a tranzakciószámok emelkedése is mutat. Idén június-júliusban ugyanis 11%-kal több tranzakciót indítottak a kártyabirtokosok, mint 2019 azonos időszakában. A belföldi nyaralási kedv a vendéglátókat és a kereskedőket is ösztönözte, ugyanis a Pénztárszolgáltató adatai szerint idén a nyári hónapokban csaknem kétszer annyian szerződtek és váltak elfogadóhelyekké, mint tavaly ilyenkor.