Jogdíjcsökkentő lépéseit mutatta be az Artisjus

Forrás: turizmus.com

 2014. november 25. 18:04

Az Artisjus adatai szerint az elmúlt négy évben 6 százalékkal csökkent a zenét használó üzletek (köztük vendéglátóhelyek, szállodák is) száma. Ezt a trendet szeretnék megállítani a napokban bejelentett intézkedésekkel, melyekről most személyesen is tájékoztatást adtak a sajtónak és a meghívottaknak.

Jelen volt Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és a VIMOSZ képviseletében Bándoli Attila, a Gundel ügyvezető igazgatója, akik a véndéglátó-szállodás szakma véleményének és felvetéseinek is hangot adtak

A november 25-i esemény alapján úgy tűnik, az Artisjus változtatott stratégiáján és szakmához való hozzáállásán, az utóbbi időszakban több konkrét intézkedése is erre az irányba mutat. A jogdíjcsökkentés mellett a személyes kommunikációra is nagy hangsúlyt szeretnének helyezni, illetve a vendéglátóhelyek dolgát könnyítené meg az Artisjus oldalán található tarifa kalkulátor is.

 

Mint közleményükben fogalmaznak, átlagosan 19,5 százalékkal csökkennének a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak 2015-ben. A zenei szerzőket képviselő Artisjus benyújtotta jövő évi díjszabástervezetét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A hírt a VIMOSZ és az MSZÉSZ is üdvözli.

Ezzel együtt egyszerűsödne is a tarifarendszer a vendéglátóipar vonatkozásában. Az új tervezet a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

A döntés hátterében a szerzői egyesület által készített elemzés áll, amely a vendéglátóiparból származó díjbevételek elmúlt években jelentkező, kézzel fogható csökkenésére keresett magyarázatot és kiutat.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés következtében több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett 2015-től.

 

A jövő évtől esedékes díjcsökkentés a szállodai szobákban történő zeneszolgáltatást nem érinti, mivel tavaly két évre rögzítették csillagkategóriánként az országos szobakihasználtságon alapuló tarifákat, ám a szállodai vendéglátásra és a közösségi terekre ugyanúgy vonatkozik.

A másik friss bejelentés, hogy az Artisjus öt háttérzene-szolgáltató céggel köt együttműködési megállapodást, és jogdíjkedvezményekkel is ösztönzi, hogy egyre több üzletben szóljon minőségi zene. Ez a lehetőség valószínűleg a nagyobb cégek számára hoz majd előnyöket.

A 3G Multimédiával, a Kitto Mediával, a Mixgarral, a Mood Media Hungary-vel és a Music Engine-nel kialakított együttműködési megállapodás alapján az üzlet tulajdonosa a szolgáltatón keresztül a jogdíjfizetést is el tudja intézni, leegyszerűsítve ezzel az ügyintézés menetét. A megállapodás nyitott, tehát azonos feltételek mellett bármelyik új szolgáltató csatlakozhat a partneri hálózatba, jelenleg is több szereplővel folynak a tárgyalások.

A háttérzene-szolgáltatók képesek részletes adatszolgáltatásra az elhangzott művekkel kapcsolatban. A jogkezeléshez nagyon fontos információ, hogy melyik mű hol és hányszor hangzott el, hiszen ezzel az Artisjus jogdíjfelosztása is pontosabb tud lenni, egyre inkább visszatükrözve az üzletekben valóban elhangzott dalok listáját.

Ahogy az Artisjus adataiból kiderült, Magyarországon jelenleg 39 ezer üzletben szól zene úgy, hogy a tulajdonosok jogdíjat fizetnek utána. A gépzenéből, vagyis a szórakozóhelyeken éttermekben, szállodákban, üzletekben szóló zenéből származik az Artisjus bevételeinek 38 százaléka.