Jöhet-e további siker nyáron a hazai turizmusban?

Forrás: turizmus.com

 2022. június 15. 10:20

A pünkösdi hosszú hétvége eredményei hozták a Szallas.hu várakozásait: 15 százalékkal nőtt a foglalások száma, 21 százalékkal a vendégéjszakáké. A nyár a hotelek számára már kevésbé biztató, ugyanis a kereslet eltolódik az alacsonyabb átlagárú non-hotel kategória irányába.

Már az utolsó pillanatos foglalások sem hozhatnak váratlan fordulatot a hotelek javára. A szállásszektorban bizonytalanságra adhat okot a csökkenő átlagos tartózkodási idő, apadó ütemű kosárérték-növekedés, külföldre áramló utazóközönség és korlátozottabb szabadidőre fordítható jövedelem várható a keresleti oldalon - összegzi várakozásait a szállásközvető platform.

Az idei pünkösdi hosszú hétvége alkalmával 2019-hez képest 15 százalékkal nőtt a foglalások száma és 21 százalékkal a vendégéjszakák mennyisége a Szallas.hu adatai szerint. Fejenként a vendégek egy éjszakáért átlagosan 38 százalékkal fizettek többet, mint 2019-ben. A portálon leadott foglalások bruttó összértéke 67 százalékkal nőtt a 2019-es eredményhez képest.

„Ez csak részben magyarázható az áremeléssel, ugyanis a nagyobb létszám, a hosszabb, nyaralással egybekötött tartózkodási idő és a magasabb színvonal iránti igény is növelik a kosárértéket, ami a foglalások összértékét is pozitívan befolyásolta – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. – Valószínűsítjük, hogy eredményeink továbbá azért is növekedhettek, mert a szállásadó partnereinktől több szobakapacitást kaptunk, mivel az ő direkt csatornáikon a szokásosnál kisebb kereslet volt.”

A Balaton északi és déli partja is a top 10 belföldi úti cél között van

Fotó: 123rf.com

Nem a hotelek lesznek az idei nyár nyertesei?

Az adatok azt mutatják, a belföldi nyaralások hossza csökkenő tendenciát mutat. Országos viszonylatban 2021-ben átlagosan 3,5 éjszakát foglaltak a vendégek, ami 2017-2022 között rekordnak számított. Ezzel szemben idén nyáron 3,2 éj az átlagos tartózkodási idő.

Hasonló a trend a legtöbb vendéget vonzó Balaton térségében is, ahol 2020-ban és 2021-ben is átlagosan 3,84 éjszakát, 2022-ben pedig 3,55 éjszakát foglaltunk. „Bár az idei évre még csak az előfoglalási adatokat látjuk, ezt az irányt már az utolsó pillanatos foglalások sem fogják valószínűleg megváltoztatni – mondta Szigetvári József. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hosszabb üdüléseket már az első negyedévben lefoglalták.”  A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a last minute kereslet aránya jelentősen csökken az előző két év koronavírus-járvány sújtotta időszakhoz képest. A kereslet ugyanis jobban eloszlik idén az év folyamán, mint az előző években, amikor a bizonytalanság és a korlátozások miatt az utolsó pillanatokig kivártak a vendégek.

Bár az átlagos kosárérték számokban évről évre nő, a növekedés üteme 2021-ről 2022-re drasztikusan alacsony, csupán 0,36 százalék. „Ez magyarázható azzal, hogy csökkent a vendégéjszakaszám is, és feltételezzük, hogy a háztartások egy részénél kevesebb jövedelem áll rendelkezésre az infláció miatt, illetve idén nő a pandémia éveihez képest az utazóközönség azon szegmense, aki megosztja üdüléseit belföldi és külföldi úti célok között” – tette hozzá a vezérigazgató. A hazai turizmus bővülését akadályozhatja a külföldi kiáramlás is.

A hotelek számára kevésbé biztató, hogy a kereslet eltolódik az alacsonyabb átlagárú non-hotel kategória irányába

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu szakértői szerint 2019-hez képest megduplázódnak a horvátországi foglalások. Ugyanakkor ezen még fordíthat az euró árfolyam, a benzinár drasztikus emelkedése és az extraprofitadók fogyasztókra terhelt mértéke is. Ezeknek azonban nemcsak az lehet a következménye, hogy nem külföldön vakációzunk idén, sokaknál a belföldi nyaralást is meghiúsítja.

Az átlagos kosárérték alakulására az is rányomja a bélyegét, hogy elindult a non-hotelizáció, a szállodák és hotelek helyett a vendégek jelentős része magánszállást keres, melyek jellemzően a hotel kategóriához képest olcsóbbak. A Szallas.hu idei nyári előfoglalásainak háromnegyede – mind országos, mind balatoni viszonylatban – nem-hotel típusú szálláshelyre szól.

Ugyan a Szallas.hu-n leadott nyári foglalások bruttó összértéke nő az előző évekhez képest, de ehhez az is hozzájárult, hogy a szállásadók – pünkösdhöz hasonlóan – nagyobb bizalmat szavaztak a szállásközvetítő portálnak, az extra szobakapacitások átadásával az oldalon elérhető nyári kínálat nőtt. Szigetvári József elmondta, hogy az átlagos ár- és kosárérték-változás az átlagos eltöltött időt nem tudja kompenzálni, így figyelembe véve a költségoldali inflációt is, csökkenhet a hotelek jövedelmezősége az előző évhez képest.

Top 10 belföldi úti cél 2022 nyarán (foglalási darabszám alapján):

 1. Siófok
 2. Hajdúszoboszló
 3. Eger
 4. Balatonfüred
 5. Budapest
 6. Gyula
 7. Hévíz
 8. Szeged
 9. Zalakaros
 10. Pécs

A foglalások eloszlása a top régiók között 2022 nyarán:

 1. Balaton: 31,3%
 2. Észak-Magyarország: 15,3%
 3. Nyugat-Dunántúl: 10,9%
 4. Dél-Alföld: 10%
 5. Észak-Alföld: 9,3%
 6. Dél-Dunántúl: 7,52%
 7. Budapest és vonzáskörzete: 6,9%
 8. Közép-Dunántúl: 6%
 9. Tisza-tó: 2,5%

A foglalások darabszám szerinti eloszlása a szállástípusok között:

 • apartman: 32%
 • hotel: 26%
 • vendégház: 22%
 • panzió: 13%
 • egyéb: 7%

 

(Forrás: Szallas.hu)