Jók az eredmények, de van még mit megoldani –figyelmeztet közös állásfoglalásban a szakma

Forrás: turizmus.com

 2015. március 17. 19:31

Közös állásfoglalást adott ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MARESZ), reagálva az ITB-n a német beutazásról elhangzottakra.

A teljes állásfoglalást az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük:

"Az MSZÉSZ, a MUISZ, a MABEUSZ és a MARESZ jónak tartja a magyar turizmus 2014 évi eredményeit. Szállodáinkban korábban még nem volt ennyi vendég, nem volt ilyen magas foglaltság, mint 2014-ben. A magyarországi szállodák forgalma több, mint 10%-kal nőtt 2013-hoz képest.

Ilyen kedvező eredmények mellett sem feledkezhetünk meg azonban turizmusunk, szállodaiparunk problémáiról, így a következőkről:

-          Szolgáltatásaink, s így a szállodai szobák ára nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony. A 4 és 5*-os szállodák bruttó átlag szobaára 2014-ben is a 7 évvel korábbi szinten volt, az 5*-osok esetében 4,5%-kal még mindig elmaradt a 2000-ben elérttől.

-          Az inflációval korrigált nettó – ÁFA-mentes – 2014 évi átlag szobaárak a 4*és 5*-os kategóriában egyaránt a 14 évvel korábbi, azaz a 2000. évinek csupán mintegy 50%-át tették ki.

-          Mindezek következtében a szállodák foglaltságának emelkedése ellenére a nettó REVPAR mutató alig haladta meg az ezredfordulón elért REVPAR 50%-át.

-          Ezek következtében nagymértékben visszaesett a szállodák jövedelmezősége, ami a szolgáltatások színvonalának, turizmusunk versenyképességének romlását okozza.

Fentiek megállapítása mellett az állásfoglalást megfogalmazó szakmai szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy

-          Az ITB-n tartott sajtótájékoztatón elhangzottaktól eltérően legnagyobb piacunkról, Németországból évek óta folyamatosan csökkennek a szállodai vendégéjszakák. Ez annak ellenére így van, hogy a német vendégek száma 2014-ben több volt a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2013-ban, ugyanis egyes beutazó piacok teljesítményét valójában a vendégéjszakák száma fejezi ki. A KSH adatai szerint 2014-ben országos szinten összesen 1.484.000 német szállodai vendégéjszaka realizálódott, miközben 2000-ben ez még 2.748.000 volt. Ezek szerint 14 év alatt majdnem a felére, 46%-kal csökkent a német vendégéjszakák száma.

-          Vidéki – Budapesten kívüli – szállodákban 2014-ben csupán 3.532.000 külföldi vendégéjszaka realizálódott, ami gyakorlatilag azonos a 14 évvel korábban, 2000-ben elért 3.519.000 vendégéjszakával. Ez annak ellenére történt, hogy 2000-2014 között a vidéki szállodai kapacitás közel 40%-kal nőtt. Itt az okok alapos elemzésére, növekedési stratégia minden érdekelt bevonásával történő kidolgozására van szükség.

Mindezek alapján jelen közös állásfoglalást megfogalmazó szövetségek különösen fontosnak tartják a marketing erősítését bel- és külföldön, legjelentősebb beutazó piacainkon. Így különösen Németországban, ahol az elmúlt években gyengült a marketing aktivitás, az MT Zrt frankfurti irodája mellett szállodavállalatok képviseletei is megszűntek, folyamatosan csökkent a legnagyobb piacunkon felhasznált marketing ráfordítás.

Turizmusunk jövőbeni sikere érdekében az ágazat által támogatott brand építésen túlmenően – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – javasoljuk a német, és más piacokra tervezett konkrét akciók és keretek bemutatását és egyeztetését a turisztikai vállalkozásokat képviselő szakmai szervezetekkel.

A romkocsmákba, a budapesti szórakoztató negyedbe látogató vendégkör megtartása mellett Budapest újra pozicionálásával magasabb költőképességű, kulturális, fürdő- és gasztronómiai attrakcióinkat is értékelő szegmensek megszólítását tartjuk szükségesnek.

Hangsúlyozottan fontosnak tartjuk a MICE szegmensre irányuló promóció erősítését, mert az incentive, kongresszusi, konferenciaturizmus növekedése segítheti elő a nagyobb költőképességű vendégek részarányának - s ennek eredményeként - turizmusunk bevételeinek gyorsabb ütemű emelkedését. Mindehhez elengedhetetlen a nagy kapacitású, 2018-as megnyitással Budapestre tervezett kongresszusi központ mielőbbi megépítése és promóciójának beindítása."