Jól megy a csehországi sörgyáraknak

Forrás: MTI

 2015. február 14. 12:01

Jó évet zártak tavaly a csehországi sörgyárak, a pilseni Prazdroj és a budejovicei Budvar sörgyár egyaránt növekedésről számolt be.

A Prazdroj, Csehország legnagyobb sörgyári csoportja több mint 10 millió hektoliter sört értékesített tavaly. Éves szinten tavaly az eladás 4,5 százalékkal emelkedett - közölte Paolo Lanzarotti, a Prazdroj vezérigazgatója pénteken Prágában sajtótájékoztatón.

A Prazdroj söreiből a világ 54 országában 3,5 millió hektoliter kelt el, ami éves szinten hatszázalékos növekedés.
A Prazdroj által főzött leghíresebb cseh sör, a Pilsner Urquell fogyasztása a márka létezésének 172 éve alatt első ízben lépte át a kétmillió hektoliteres határt. A sör iránt elsősorban külföldön volt nagyobb kereslet, eladása négy százalékkal emelkedett.
Lazarotti emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi években a gyár termékei iránti kereslet még mérsékelten csökkent, 2013-ban 9,7 millió hektolitert tett ki.

A pilseni Prazdroj részesedése a csehországi sörpiacon mintegy 45 százalék. 2013-ban a sörgyár nyeresége 3,481 milliárd koronát tett ki. A konkrét tavalyi pénzügyi adatokat a gyár április elején hozza nyilvánosságra.

A Prazdroj csoport legismertebb sörmárkája a Pilsner Urquell, a Gambrinus, a Velkopopovicky Kozel és a Radegast.

Jó évet zárt a cseh állam tulajdonában lévő budejovicei Budvar sörgyár is, amely a pénteki prágai sajtó szerint tavaly 2,5 százalékkal növelte eladásait, míg a kivitele hat százalékkal nőtt.

A Budvar 2013-ban 1,423 millió hektoliter sört főzött. A tavalyi konkrét adatokat még nem hozták nyilvánosságra. A Budvar termékeinek több mint 50 százalékát külföldön adják el.

A csehországi sörgyárak termésük mintegy 20 százalékát adják el külföldön. A külföldi sörök behozatala a hazai fogyasztás négy százalékát teszi ki.