Jól teljesített a szállodai szektor az első hét hónapban

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 11. 16:14

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák 2018. I-VII. havi teljesítménye igen kedvező volt. A legdinamikusabban a panziók forgalma nőtt valamennyi szálláshely típus között – áll az MSZÉSZ sajtóközleményében.

A budapesti szállodák nem tudták felülmúlni a 2017 évi FINA Vizes Világbajnokság alatti rekordnak számító átlag szobaárakat, így az összbevétel a magasabb kereslet ellenére elmaradt a tavaly júliusitól. A Balatoni régióban a magasabb átlagáraknak köszönhetően a tavalyinál kisebb kereslet ellenére is nőtt a Revpar mutató (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) júliusban, s ennek eredményeként az összes bevétel is felülmúlta a bázist, ugyanakkor az első hét hónap összesített adatai alapján a bruttó átlagár a tavalyi szinten van, így nem volt jelentős szobaár- emelkedés a régióban.

Júliusban a vendégéjszakák száma országos szinten 1,6%-kal, Budapesten 6,4%-kal nőtt, a fővároson kívüli hotelekben 0,5%-kal, a Balatonon 4,3%-kal csökkent. Júliusban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,6%-kal kevesebb lett, a külföldieké 4%-kal haladta meg a tavalyit. Ebben a hónapban a hazai szállodák szobafoglaltsága 72,5%, bruttó átlag szobaára 22.268 Ft (index: 97,1 %), bruttó Revpar mutatója 16.136 Ft (index: 99,9 %) lett. Mindezek eredményeként a szállodák összes árbevétele az év hetedik hónapjában országos szinten 2%-kal, Balatonon 8,4%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 9,5 %-kal haladta meg a bázist, míg Budapesten 6,7%-kal elmaradt attól.

A kínai vendégéjszakák száma 12,9%-kal nőtt az év első hét hónapjában

Fotó: unsplash.com

Az év első hét hónapjában 2017 hasonló időszakához viszonyítva országos szinten 8%-kal nőtt a szállodák összbevétele, s így meghaladta a 245,2 milliárd forintot. Az idei év első hét hónapjában meghatározó küldőpiacaink közül átlagot meghaladó növekedés mutatkozott Ukrajnából (+38%), Izraelből (+17%), Romániából (+7,4%),az USA-ból (+7,3%) és Csehországból (+7,3%). Figyelemre méltó, hogy Kínából +12,9%-kal nőtt a vendégéjszakák száma. Január-július között a Dél-dunántúli régió kivételével az összes többi idegenforgalmi régióban nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben +9,2%-kal a Dél-alföldi régióban.

A belföldi turizmus egyik pillérének számító SZÉP kártya felhasználás I-VII. hónapban közel azonos volt a tavalyi évivel, összesen 10,1 milliárd forint, ami a magyar vendégek által fizetett szállásdíjbevétel 20,5%-át adta, hozzájárulva a magas munkaerő igényű, alapvetően 50 szoba alatti és sok családnak megélhetést biztosító vidéki szállodák boldogulásához.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák 2018. I-VII. havi teljesítménye igen kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a Közép-kelet-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a hazai szállodák Revpar mutatója (€ 61,6) a 2. legmagasabb volt Ausztria (€ 71,7) után, Csehország előtt (€ 58,4).

2019 nyarára várhatóan jó néhány szálláshely megújul több turisztikai desztinációban

Fotó: unsplash.com

A július havi adatokat elemezve a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége fontos, jövőbe mutató lépésnek tartja a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2019-ben elindítani tervezett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kiépítését, amely a jövő nyári adatok elemzésekor már várhatóan lehetővé fogja tenni a vendégéjszakák alakulásának gyors, megbízható és valós idejű elemzését, szemben a mostani gyakorlattal, amikor két hónapos késéssel érkeznek összesített statisztikai adatok. Így mérhetővé válik egy-egy sportesemény, kiemelt rendezvény valós, szálláspiacra gyakorolt hatása, az időjárás alakulásának a piaci keresletre gyakorolt hatása, néhány nap késéssel. Fontos mérföldkő lesz valamennyi település esetén, hogy felmenő rendszerben valamennyi vendégágy statisztikailag mérhetővé válik, így teljes képet lehet kapni egy-egy desztináció turisztikai teljesítő képességéről, a piaci igények alakulásáról.

Az idei nyári szezont követően 2019 nyarára várhatóan jó néhány szálláshely megújul a Balaton környékén, továbbá Sopronban, a Fertő tó környékén, valamint a Tokaj, Felső-Tisza kiemelt turisztikai desztinációban, a szeptember 10-én kihirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció nyertes pályázatai által, amelynek fókuszában a panziók állnak, segítve a családi tulajdonban lévő kkv vállalkozások versenyképességének javulását. A szegmensben rejlő potenciált mutatja, hogy az idei I-VII havi adatok alapján a panziók vendégéjszaka forgalma nőtt a legdinamikusabban, valamennyi szálláshely típus között, 18 %-kos növekedést mutatva, a külföldi vendégéjszakák száma ezt meghaladó mértékben, 22% -kal nőtt országos szinten a panziók forgalmát elemezve.