Jól teljesített Európa turizmusa a főszezonban

Forrás: turizmus.com

 2014. november 15. 17:50

2014 első három negyedévében az európai turizmus továbbra is lendületes fejlődést mutatott, az Európán belüli és kívüli küldőpiacokról egyaránt nőtt a forgalom – adta hírül a Magyar Turizmus Zrt.

A European Tourism – Trends & Prospects című jelentést a European Travel Commission (ETC – Európai Turisztikai Bizottság) megbízásából készítő Tourism Economics az európai beutazások 3,5%-os növekedését prognosztizálja 2014-re.

2014 első három negyedévének statisztikái alapján idén megszilárdul az európai turizmus növekedési tendenciája. Tartós gazdasági növekedés várható, ami a turisztikai kereslet további bővülését valószínűsíti Európában. A korábbi trendekkel ellentétben a nagy desztinációk, a hagyományos nyári utazások célpontjai a turizmus növekedésének a motorjai 2014-ben. A közép- és kelet-európai úti célok pedig több nagy európai küldőpiac (például Olaszország) népszerű célpontjai, ami szerepet játszik az idei növekedésben. Az elemzés kiemeli a javuló légikapacitásokat, különösen a low-cost járatokat, illetve hogy a közép- és kelet-európai úti célok más európai országokhoz képest olcsóbbak, ami szintén növeli vonzerejüket a továbbra is költségtudatos európai utazók körében.

Az orosz kereslet esetében a legtöbb – adatot szolgáltató – desztináció (köztük Németország) a vendégéjszakák számának csökkenéséről számol be. Az Európába irányuló orosz kiutazások számában 2014-ben éves szinten mérsékeltebb, 3%-os növekedés várható, ami a korábbi előrejelzésekhez képest 1,2 millióval kevesebb utazást jelent.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a IATA adatai szerint a légi közlekedés iránti kereslet növekedése – a sztrájkok és az ebola negatív hatásainak ellenére – folytatódik 2014-ben is.

Az Európán kívüli küldőpiacokról érkező vendégforgalom növekedésének egyik motorja továbbra is az amerikai vendégforgalom, az előrejelzések szerint az amerikai kiutazások és ezen belül
a tengerentúli utazások 2014-ben elérik vagy meghaladják a korábbi rekordot jelentő 2007. évi szintet.

Eduardo Santander, az ETC ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „a jelentős növekedési potenciállal rendelkező küldőpiacok, mint például a BRIC országok, továbbá a hagyományos, nagy piacok együttes megszólítása optimálisan szolgálhatja a tengerentúli forgalom erősítését". Hozzátette továbbá, hogy „... a tematikus, egész éves marketingaktivitások, mint amire például Németország és Belgium mutat jó példát, szintén megtérülnek".

Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól: http://szakmai.itthon.hu/statisztika.