Jól teljesítettek az európai szállodák novemberben

Forrás: turizmus.com

 2018. január 05. 11:16

Az európai szállodaipar szárnyalása folytatódott 2017 novemberében – derül ki az STR legfrissebb összesítéséből.

A hotelek átlagos foglaltsága 1,9%-kal 71,2%-ra nőtt, a napi átlagár (ADR) 3,8%-kal emelkedett és elérte a 105,45 eurót, az egy kiadható szobára jutó árbevétel pedig (RevPAR) 5,8%-kal volt magasabb és elérte a 75,11 eurót.

Az STR adatbázisa szerint soha korábban nem volt ilyen magas a novemberi átlagos foglaltsági adat. A cég elemzői megjegyzik, hogy az európai szállodaiparban úgy sikerült elérnie ezt a teljesítményt, hogy több országban történtek tavaly terrorcselekmények és politikai instabilitás volt jellemző egyes államokban.

A hét napjai közül a kedd és a szerda volt a legerősebb általában, ami azt jelzi, hogy a céges megrendelések továbbra is jelentős mértékben járulnak hozzá az európai szállodai teljesítményhez. Nem véletlen, hogy éppen a keddi és a szerdai napokon volt a legmagasabb az átlagár.

Örülhetnek az európai szállodások

Fotó: pixabay

Az országok közül a legnagyobb növekedést Törökország mutatta, ahol az egy évvel korábbihoz képes 13,4%-kal nőtt az átlagfoglaltság, amely így tavaly novemberben elréte a 62,7%-ot, a napi átlagár 16,7%-kal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt, és elérte a 266,26 török lírát, míg a RevPAR 32,3%-kal 166,98 lírára nőtt. A RevPAR szempontjából a második legnagyobb növekedést Portugália érte el 23,1%-kal, ahol így 57,11 euró volt az az érték.

A brit szállodáknál stagnálás volt megfigyelhető, a foglaltság, -1,3%-kal csökkent, a RevPAR 0,6%-kal nőtt. Összességében a német szállodák is jól teljesítettek tavaly novemberben, ugyanakkor a foglaltság és a bevételek növekedését nehezen tudják nyereségbe fordítani, mivel közben a költségek is jelentősen emelkedtek.

A HotStats vezérigazgatója, Pablo Alonso szerint különösen a bérek emelkednek Németországban, ahol rekordalacsony a munkanélküliség, és idén januártól 4%-kal emelkedett a minimálbér. Ráadásul az infláció sem volt ilyen magas 2013 óta Németországban.