Jön a Kávéházak Éjszakája – Budapesten és Veszprémben is

Forrás: MTI

 2021. szeptember 24. 13:05

Veszprémben idén először, szeptember 25-26. között tizenhárom helyszínen ötven program várja az érdeklődőket, a fővárosban október 9-10-én pedig harminc kávéházban mintegy hetven ingyenes programmal készülnek a szervezők a Kávéházak Éjszakájára.

A két várost és két hétvégét magába foglaló rendezvénysorozaton zenei koncertek, könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és dedikálások, gyerekprogramok és kávészakmai, illetve kóstolóprogramok lesznek.

A Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-hoz kapcsolódva Veszprémben Hobo József Attila-estjét és Karinthy Kabarét is láthat a közönség. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz szeptember 26-án Pilinszky-udvarrá alakul, ahol fellép Turek Miklós, a Kosbor együttes, és egy kiállítás is megemlékezik Pilinszky János születésének 100. évfordulójáról.

Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, a Papírkutyában Saiid lép fel. A helyi művészek közül fellép a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában vagy Bakos Árpád és barátai a Historia Hangvillában.

A Kávéházak Éjszakája Budapest keretében húsz dzsesszkoncert élvezhető. David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több százéves török dallamai a Zsivágóban hallhatóak, Gerendás Péter koncertlemezt rögzít, az IF Kávéházban Neumann Balázs triója és a brazil Sulamerijazz is ott lesz.

Veszprémben ötven, Budapesten hetven ingyenes program várja az érdeklődőket

Fotó: 123rf.com

Szintén a fővárosban készülő regényéből olvas fel Frei Tamás, találkozni lehet Kepes Andrással és vendégeivel. A történelem iránt érdeklődők a Nemzeti Emlékbizottság Magyar Hősök című kötetével találkozhatnak, amely a pápának adott ajándékok egyike volt. A Scruton Közösségi Térben több tematikus beszélgetést rendeznek, ezeket Turek Miklós Faludy monodrámája zárja. Lesznek gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvbemutatók is.

A programok sorában számos baristabemutató és kóstoló program is szerepel a város különböző pontjain. Belekóstolhatunk a Kaffeine és Tamp and Pool kávéiba, a Horizont Café válogatásaiba és a szeptemberben berobbanó, a Millenáris Szélkapuban található Nor/ma Grand kávékülönlegességeibe. Szintén kávés programokkal várja a látogatókat a BruBeri, a Cosy, a Cafe Frei és a Kávétársaság, a Három Hollóban szakmai beszélgetés lesz a kávézók jövőjéről. Az Asztalkában, a Művészben és a Smúzban gyerekirodalmi programok fogadják a családokat.

"A tradicionálisan erős magyar kávéházi kultúra és általában véve a kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben" – nyilatkozta Serfőző Krisztina főszervező.

A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Egyes programok esetében regisztrációt kérnek a helyszínek. A részletes programok ITT találhatók.