Jönnek a sörcsapoló robotok?

Forrás: turizmus.com

 2022. március 23. 10:22

A koncertek és sportesemények tapasztalatai azt mutatják: a korábbi sörmennyiség többszöröse értékesíthető azoknál a pultoknál, ahol nem kell sorban állni az italért.

Azokon a vendéglátóhelyeken – kiváltképp koncerteken vagy meccseken – ahol egyszerre sok sör fogy, fontos szempont, hogy az eladott sör csapoltan kerüljön a fogyasztókhoz. A hordós sör ugyanis a legtöbb esetben frissebben is jut el a szomjas vendégekhez.

Ennek oka, hogy a sörgyárak által használt, speciális hordókba fejtett sörök egy-egy nagy rendezvényre közvetlenül a sörgyárból, ha úgy vesszük, egyenesen a gyár tartályaiból érkeznek a csapolás helyszínére, így jobban érezhetők bennük az elsődleges aromák, kiváltképp a komló frissítő illata és íze.

Ám hiába friss a sör, ha a tömegrendezvényeken nem jut el kellő gyorsasággal a fogyasztókhoz. Egy hagyományos sörcsappal, ha az tökéletesen van beállítva, és egy gyakorlott csapolómester működteti, kb. 12 másodperc alatt csapolható ki egy korsó sör. Ám a robottechnológia ennél sokkal gyorsabban végez pontos munkát - derül ki egy lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A koncerteken és sportversenyeken különösen jól és nagy mennyiségben fogy a frissen csapolt sör

Fotó: Beerporn

Hat korsó sör, egy gombnyomásra

A magyar fogyasztók az elmúlt években egyebek mellett a VOLT Fesztiválon, a Puskás és a Groupama Arénában, a Balaton Soundon vagy az EFOTT-on is találkozhattak a Beerjet nevű gyorscsapoló berendezéssel. Az osztrák fejlesztésű Beerjet, amely óránként akár több mint ezer korsót is képes hibátlanul megtölteni – 7 másodperc alatt hatot –, előre programozott profilok segítségével dolgozik, ezért különböző sörtípusokra, pohárfajtákra, hőmérsékletre is finomhangolható.

A berendezéshez négy ponton csatlakoztatható bármilyen söröshordó, sörtank, vagy akár egy egész tartálykocsi. A csapolórobot ezekből egy saját, hűtött tartályba szivattyúzza a sört, onnan történik – egyetlen gombnyomásra – a beépített számítógép vezérelte csapolás.

 

Minden csepp sör útja követhető online is

A stadionkoncerteken, sporteseményeken és fesztiválokon hatékonyan alkalmazható és megjelenése óta folyamatosan fejlesztett Beerjet mellé pedig már megérkezett a kisebb rendezvényekre optimalizált rokon. A lengyel technikusok munkáját dicsérő RevolMatic – szemben a jókora Beerjettel – mobil, és kis helyen is elfér, mégis megközelíti a nagy testvér teljesítményét: óránként 450 korsó vagy pohár sört tud szervírozni.

Mindkét csapológépet bemutatják a Sirha Budapest 2022 Élelmiszeripari szakkiállításon a G Pavilon B4-es standjánál.