Jót tesz az üzleti teljesítménynek a fenntarthatóság iránti elkötelezettség

Forrás: turizmus.com

 2015. november 06. 11:39

Az AccorHotels két kutatás keretében mérte fel társadalmi felelősségvállalási (CSR) kezdeményezéseinek előnyeit az üzleti teljesítmény vonatkozásában.

Az Accenture által végzett kutatás megerősítette, hogy erős kapcsolat van a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kezdeményezések és a vendégelégedettség között. Az ISO 14001 minősítés megszerzése, mely a környezetgazdálkodás nemzetközileg elismert tanusítványa, a „Charter 21" – az AccorHotels belső fenntarthatósági rendszere - céljainak túlteljesítése mellett magasabb vendég-elégedettséghez vezet.

 

A fenti táblázat megállapításai: az ISO 14001 minősítés sokkal erősebb pozitív korrelációban van az elégedettséggel, mint a szálloda felújításának az időpontja. A szálloda Charter 21 szintje erősebb kapcsolatban van az elégedettséggel, mint az átlagos szobaár.

(Forrás: Accenture kutatás)

Amellett, hogy hatással vannak a vendégelégedettségre, a magasabb Charter 21 szinttel rendelkező szállodák üzletileg sikeresebbek is. A Charter 21, amely többféle szintből áll (Bronz, Ezüst, Arany és Platinum) 65 különböző intézkedést ajánl, melynek segítségével a szálloda csökkentheti az ökológiai lábnyomát: minél több ilyenbe fektet be a szálloda, annál magasabbak a megtérülései, mind a kiadások terén (víz, energia, hulladék), mind a bevételek növekedésében (EBIT).

Az Accenture kutatás bebizonyította, hogy a csoport számára előnyös ha munkavállalóit és partnereit a fenntartható fejlődés követelményeinek megfelelő célok köré egyesíti, miközben növeli a vállalat értékét.

 

 

(Forrás: Accenture kutatás)

A B2B ügyfelekegyre nagyobb számban tekintenek a CSR-ra mint egy fontos kritériumra, amikor kiválasztják a beszállítójukat. Az Ernst and Young által ellenőrzött belső kutatás kimutatta, hogy 70%-uk kommunikálja a CSR előírásait egy ajánlatkérési folyamat során illetve a napi üzleti kapcsolatokban egyaránt. Az AccorHotels CSR elkötelezettsége ezért egy kiemelt partneri státuszt eredményez a Csoportnak B2B ügyfelei körében és ezáltal további bevételek generálását teszi lehetővé.

„Több mint 20 éve elköteleztük magunkat a fenntartható fejlődés mellett és mindig hittünk abban, hogy amellett, hogy megőrizzük az ökoszisztémánkat, a fenntarthatósági kezdeményezések egyúttal versenyelőnyt is biztosítanak a vállalatnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy további empirikus bizonyítékokat gyűjtünk ennek igazolására.

Ez a pozitív hatás mind az üzleti eredményre, mind pedig a vendég-elégedettségre komoly motiváció, hogy folytassuk a CSR irányelveinket, miközben a PLANET 21 programunk közeledik a megvalósuláshoz, rendkívül bíztató eredményekkel" – nyilatkozta Arnaud Herrmann, az AccorHotels Fenntartható Fejlődéssel foglalkozó igazgatója.