Jótékonysággal egybekötött egészségmegőrzés az AccorHotels Magyarországnál

Forrás: turizmus.com

 2018. április 18. 12:54

Tízezer kilométert futottak az AccorHotels Magyarország munkatársai és egymillió forintot adományoztak beszállítói partnereikkel közösen egy középiskolának.
Az egészséges életmód a vállalat saját Planet21 fenntarthatósági programján keresztül nem csak ajánlás a dolgozók felé, hanem rendszeres foglalkozásokon, támogatott sportalkalmakon keresztül egy gyakorlatban működő életforma.

Az idei Telekom Vivicittá félmaraton futóversenyen több mint 140 dolgozó vett részt, akik egyéniben, illetve váltóban teljesítették a távot a szurkoló kollégák támogatásával.

„Egy olyan vállalat esetén, ahol nagyon sokféle munkakör van, különösen fontos, hogy a dolgozók mentális és fizikai egészségének megőrzését támogassuk” – szögezi le Komlósi Gabriella, az AccorHotels Magyarország HR vezetője. A világ vezető utazási és életmód csoportjának magyarországi szállodáiban számos típusú fizikai munka során, valamint irodában végzett munkakörben mintegy 1000 munkavállalót alkalmaznak. – „Mi helyszínnel, illetve anyagi támogatással is hozzájárulunk a kollégák egészségének megőrzéséhez. Számos olyan sportfoglalkozás van egyes szállodáinkon belül, amikor a dolgozók akár a vendégekkel közösen mozoghatnak. Részben ennek is köszönhető, hogy a munkatársak jobban kezelik a hétköznapi stresszt, és ritkábban betegednek meg.”

A Novotel Danube csapata

Fotó: AccorHotels Magyarország

Emellett a munkavállalók lojalitásában is tetten érhető a csapatsportok ereje: Komlósi Gabriella tapasztalta szerint azok a kollégák, akik részt vesznek valamilyen csapatos sportprogramban, lojálisabbak a munkáltatójukhoz, jobban dolgoznak csapatban. „Ha mindez még jótékony akciókkal is társul, a legjobb munkaerő megtartó program jön létre. Idén tavasszal a kollégák közösen megfogadták, hogy az idei Telekom Vivicittá futóversenyig felkészülés gyanánt lefutnak összesen 10 ezer kilométert, amiért kilométerenként 100 forintot adományoz a vállalat beszállító partnereikkel közösen a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola támogatására. Összesen tehát egymillió forintot adományoztunk annak az intézménynek, ahonnan rendszeresen fogadunk fiatalokat gyakorlatra, hogy a gyakorlati, szakmai tudásukat bővíthessék.”

Az AccorHotels szállodáiban több sportolási forma áll a kollégák rendelkezésére; biciklizés, szervezett futás, jóga, zumba, futball, köredzések. Ezek közül több foglalkozáson a cég Planet21 fenntarthatósági programjának jegyében a vendégekkel közösen vesznek részt a munkatársak.

A sportlehetőségek mellett egyéb egészségügyi juttatások adnak olyan csomagot, hogy jobban odafigyelhessen a dolgozók egészségük megóvására: finanszírozza az influenza elleni oltást, kiterjesztett üzemorvosi vizsgálatot (vérvételt is), szemüveg utalványt biztosít, fogorvosi rendelővel való megállapodás eredményeképp kedvezményt biztosít a dolgozóknak, valamint egészségpénztári hozzájárulást is fizet.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségadataiból kiderül: a munkából kiesett alkalmazottak betegségeiért az esetek felében a munkahelyi stressz és a nem megfelelő munkakörülmények felelősek. Bár az elmúlt 10 évben 25%-kal csökkent a kiesések száma, még mindig jelentős károkat okoz a gazdaságnak, bosszúságot az embereknek. Mindezek ellen az egyik legjobb eszköz a sport, amely a fizikai erőnlét javítása mellett, segíti a koncentrációt, a tartós figyelem fenntartását, javítja a tanulási képességet. Ráadásul elősegíti a pihentető alvást, a munkakedv és hatékonyság növeléséért is felel, általa megelőzhető a depresszió kialakulása. Az általános közérzetet, ezáltal a rendszeresen mozgó alkalmazottak önértékelése javul, önbizalma is erősödik.