Jótékonysági célt is szolgál Debrecen bejglije

Forrás: turizmus.com

 2017. december 11. 13:37

A Nyitott Városháza belső udvarán négyezren vettek részt a nagy bejgli-kóstolás egy héttel korábbi hétvégéjén, amelynek eredményeként december 9-én kiderült, hogy a diós-aszaltszilvás és a mákos-narancsos ízű sütemények voltak a legnépszerűbbek.

A debreceni cukrászdák – a Gara, az Ibolya, a Kisvirág, a Kenderesi Pékség, a Mandula, a Mignon és a Nagyerdei Étterem cukrászata – által felajánlott bejglik közül lehetett választhattak a látogatók. A kóstolót annak apropóján szervezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy 200 évvel ezelőtt, 1817-ben telepedett meg Debrecenben a svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a városban a cukrászatot. A bejgli jótékonysági célt is szolgált, ugyanis minden kóstoló az „Édes Míves” faháznál elhelyezett becsületkasszába felajánlott pénzadománnyal az autista gyermekekkel foglalkozó Angyalliget Közhasznú Alapítvány tevékenységét támogatta.

 

Fotó: C.Kiss Ilona

Balogh István, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Hajdú-Bihar megyei szekciójának elnöke elmondta, hogy december 2-án és 3-án a bejglikóstolóktól kapott vélemények alapján a diós, a mákos, az aszalt szilvás és a narancsos ízek kapták a legtöbb szavazatot, ezért Debrecen bejglijét kétféle változatban is elkészítették. A mákos-narancsosba a mazsola helyett kandírozott narancs és méz is került, a diós töltelékét aszaltszilvával és szilvalekvárral is gazdagították. A város bejglijét december 23-ig meg lehet vásárolni az Angyalligetben, a recepteket pedig nyilvánosságra hozták.

Az eredményhirdetésen Bódor Edit, a Főnix Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ehhez az új adventi eseményhez nagyon sokan csatlakoztak. Bejelentette továbbá, hogy Debrecen bejglijéhez kötődő jótékonysági akció – amelynek bevételét autista gyerekek ellátására fordítják - egészen december 23-ig tovább folytatódik a Nyitott Városháza Angyalligetében.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a 200 éves debreceni cukrászat ünnepe kapcsán elvállalták, hogy a kamara elkészíti Debrecen bejglijének díszcsomagolását. Koós Anikó, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte, hogy már eddig ilyen sokan támogatták az autista gyermekekkel foglalkozó alapítvány tevékenységét és eddig több mint 200 ezer forint sikerült összegyűjteni. A gyerekek pedig hálából saját készítésű díszekkel öltöztették fel a Nyitott Városháza belső udvarát.