Jövőre módosulnak a Hotelstars-kritériumok

Szerző: Németh Andrea

 2014. november 20. 13:45

Januártól pluszpontot ér a csúszásmentes kád, a rugalmas ágykeret, az emeleti maxibár és az is, ha a szálloda lehetőséget nyújt weboldalán a vendégértékelésre. A Hotelstars Union szállodaminősítő rendszer követi a vendégek változó igényeit.

A vendégek igényeit és a változó trendeket figyelembe véve 2015 januárjától megújul a Hotelstars Union szállodaminősítő kritériumrendszere. A 270 pontos kritériumrendszer mintegy 10 százaléka módosul, a frissített verzió 2020-ig lesz érvényben.

 

Változó elvárások

A Hotelstars azért döntött a kritériumok kiegészítése, szofisztikáltabbá tétele mellett, mert az indulás óta átalakultak a szállodákkal szembeni követelmények, elvárások – mondta el Lukács Attila, az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének szakmai titkára.

A rendszer továbbra is objektív, terméket és szolgáltatást egyaránt vizsgál, és mindent a vendég szemével néz. A piac visszaigazolja, hogy a minőség versenyképességi tényező. Azok a minősített hotelek, melyek erőfeszítéseket tettek a színvonal javításáért, vendégelégedettségi mutatóik emelkedéséről számoltak be, nőtt a visszatérő ügyfeleik aránya. A fejlesztéseket követően növelni tudták az átlagárat, ezáltal bevételeiket is.

Fotó: Crocus Gere Borhotel

 

Kapaszkodó a vendégnek

A vendég döntéseiben komoly szerepet játszik a szállodai csillagok száma, amit alátámaszt a Budapesti Gazdasági Főiskola kutatása is. Karakasné Morvay Klára adjunktus, a kutatás vezetője kiemeli: felmérésük szerint az árnál és a hirdetéseknél is jobban befolyásolja a magyar szállóvendégek választását, hány csillaga van a kiszemelt háznak.

A vendégek szobafoglaláskor keresik a kapaszkodókat. Ezek között a csillagok megléte és száma a legfontosabb (3,71 pont 1-től 5-ig tartó skálán), ami biztosabb információforrást jelent, mint az árak (3,22), a minőségtanúsítványok (3,19), vagy a hirdetések (3,19). A csillagos rendszer, azon túl, hogy jelentős orientáló szerepe van a hazai vendégek körében, fontos szerepet játszik az ár-érték arány megítélésében.

 

Törekvők és ügyeskedők

Az MSZÉSZ tapasztalatai szerint a minősített szállodák többsége komoly erőfeszítéseket tesz termék-szolgáltatás együttese fejlesztésére, ami nem feltétlenül anyagi ráfordítást, esetlegesen új beruházást jelent, hanem a szolgáltatási kör bővítését, a színvonal emelését.

Ugyanakkor több olyan szállodáról is tudnak, amely a vendégeket megtévesztve, jogtalan csillaghasználattal van jelen a piacon. A szövetség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt ezért hangsúlyozza a helyzet mielőbbi rendezésének szükségességét. Nem lenne ördögtől való megoldás akár a rendszer kötelezővé tétele sem, Európában 15 országban létezik valamilyen kötelező osztályba sorolás a hotelek számára.

 

Változások a minősítő rendszerben 2015. január 1-jétől:

• Alapvető elvárások: a személyzetnél bekerült a „hozzáértő és azonosítható munkatársak" kritérium, a parkolásnál pedig a „töltőállomás elektromos járművek részére" (bizonyos kategória felett).

• Recepció: új szolgáltatás az express check-out, a nyomtatott napilapok mellett a digitális forma megjelenése.

• Alváskomfort: új kritériumok a rugalmas ágykeret (Box-Spring) és a korszerű, jó állapotú matrac – a min. 18-cm-es együttes vastagságuk a 3-4-5* számára kötelező, a min. 22 cm-es együttes vastagság kétszer annyi pontot ér. Pluszpontok járnak az ergonomikusan állítható ágyszerkezetért.

Pluszpontokat érnek: higiénikus matracvédő (encasing), új matracok (max. 3 éves), allergiamentes ágy + ágynemű-választási lehetőség, párnák tisztítása évente vagy új párnák, éjszakai jelzőfény.

• Szórakoztatóelektronika: a rádió mellé bekerült a „zeneközvetítő eszköz" megfogalmazás, új az audio- vagy multimédia-lejátszó, a beépített tömegkommunikációs eszköz a fürdőszobában, a nemzetközi használatra alkalmas adapter/dugalj, töltőállomás különböző elektromos eszközök részére, a napilap digitális verziója.

• Fürdőszoba: változott a helyiség méretének pontozása (min. 7,5 négyzetméter=10 pont), pluszpontokat ér a csúszásmentes zuhany/kád és a biztonsági kapaszkodó.

• Italszolgáltatás: pluszpontokat érő új elem a maxibár minden emeleten, illetve a hűtőszekrény (nem egyenlő a minibárral) a szobában.

• Szabadidős szolgáltatások: újdonság a beltéri/kültéri rekreációs lehetőségek a helyszínen (pl. teniszpálya, golfpálya, strand), privát spa-kabin.

• Vendégvélemények: nemcsak gyűjtésüket, hanem elemzésüket is kérik, a weboldalon a vendégértékelésre való lehetőségnyújtás pluszpontot ér.

• Környezettudatosság: viszonylag sok, 10 pluszpontot ér az Eco Label, hazánkban a Zöld Szálloda minősítés megléte.