Józsefváros adót vetne ki az Airbnb-re

Forrás: Index

 2018. november 23. 14:39

A VIII. kerületi önkormányzat 2019. január 1-jétől megadóztatná az Airbnb-n kiadott kerületi lakásokat, ezzel mintegy 118 millió forintnyi plusz adóbevételt könyvelne el.

A kerület polgármestere, Sára Botond által jegyzett előterjesztés alapján az önkormányzat a jövő évtől az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakást rövid távra adja ki – olvasható az Indexen.

Egy 120 négyzetméteres lakás után évi 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén

Fotó: pixabay

A javaslat kifejezetten meg is említi, hogy az Airbnb-s lakáskiadást célozza az javasolt adónem: „az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az Airbnb és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg”.

A dokumentum szerint Józsefvárosban 939 „egyéb szálláshely” üzemel, jellemzően magánszemélyek tulajdonában. A kiadás után eddig is kellett kommunális adót fizetni, de mentesek voltak a lakások az építményadó alól, az előterjesztés ezen változtatna. Sára javaslata elfogadása esetén az önkormányzat összesen csaknem 118 millió forintnyi plusz adóbevétellel számol.

Kapcsolódó cikkek