Jubilál, de friss és fiatal az 50 éves ITB

Forrás: turizmus.com

 2016. március 08. 15:39

Öt kontinens 187 országának 10 000 kiállítója mutatkozik be a jubileumi, 50. berlini ITB-n, március 9-13. között. A szervezők idén is több mint 100 ezer látogatót várnak a vásárra, akik 26 teremben tekinthetik meg az idén is rendkívül sokszínű kínálatot.

A berlini Internationale Tourismusbörse története 1966. szeptemberében kezdődött 580 négyzetméteren, 9 kiállítóval, akik 5 országot képviseltek. Egyiptom, Brazília, Német Szövetségi Köztársaság, Guinea és Irak. A turisztikai kiállítás hosszú utat tett meg, 1968-ban márciusi időpontra módosított és már 4.700 négyzetmétert foglalt el.

2015-ben pedig mar több mint 10 ezer kiállító 186 országot reprezentált. Ezekkel a gondolatokkal vezette fel a 2016-os kiállítás nyitónap előtti sajtókonferenciáját Christian Göbe, a Messe Berlin elnök-ügyvezetője.

 

Az ITB-n mutatták be az első számítógépes utazási foglalási rendszert, itt "találták fel" a speed networkinget, elsőként vették komolyan és hívták meg a bloggereket, és foglalkoztak a fenntarthatósággal. Az ITB nem kerüli a kellemetlen témákat sem, például a menekültügyet. Ez utóbbihoz egyébként később elhangzott, hogy a 3 millió németországi turizmusban foglalkoztatott egyharmada ma is "migrációs háttérrel" rendelkezik, és hogy semmi nem nemzetközibb a turizmusnál.

Christian Göbe bejelentette azt is, hogy 2017-ben indul az ITB China.

A jubileumi kiállítás díszvendége a Maldív-szigetek, ahol a fenntarthatóság különös és közvetlen jelentőséget nyer napjainkban. A szigetcsoport szlogenje the sunny side of life.

Norbert Fiebig, a DRV elnöke elmondta, hogy az ITB mindig is a szakma aktuális barométere volt. Az idei foglalásoknál bizonyos, korábban nagyon kedvelt desztinációk esetén visszafogottság tapasztalható, amely a biztonsági kockázatokra vezethető vissza. Ilyen Törökország, pedig ez a németek 3. legkedveltebb célpontja. 2016-ban a német utaztatási szakma komoly kihívásokkal szembesül, de összességében optimista.

A nagy sajtótájékoztatót követően ugyanott egy kisebb teremben került sor a magyar sajtótájékoztatóra, ahol Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár a turizmus magyar GDP hozzájárulásáról és fontosságáról beszelt, majd Mezősi Csilla külképviselet-vezető a konkrét német küldőpiaci eredményeket mutatta be. Hazánk a tavalyinál erősebb jelenléttel, 35 magyar társkiállítóval mutatkozik be, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A négy fővárost összekötő és 20 nyelven "beszélő" Duna magyarországi szakaszának turisztikai vonzerőit Gyuricza Bernadett tette vonzóvá a megjelent mintegy 60 újságíró számára.