Jubileumi évad a 10 éves MÜPÁ-ban

 2014. április 10. 15:22

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be a jubileumi, 2014/15-ös évad gazdag kínálatát a Művészetek Palotája. A meghívottak az elkövetkező hónapok programja mellett az új bérletválasztékkal, az évad egyes művészeivel és a szezon számos újdonságával is megismerkedhettek.

A jubileumi évadot - a párbeszéd jegyében – az intézmény műfajok és korosztályok iránti nyitottsága, az együttműködések, intézményi kapcsolatok erősítése és bővítése alapozza meg. A szezonban a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei lépnek fel: többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King's Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Finzi Pasca Társulat.

 

Ez nem minden, hiszen a 10. évfordulón, 2015. március 14–15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.

Nagy sikernek tekinthető, hogy az idei évtől a Bécsi Filharmonikusok - London és Párizs után - kiemelt vendégzenekarként rendszeresen fellépnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben sztárkarmesterek vezényletével.

A jubileumi Évad művésze Ránki Dezső, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész lesz. Az Évad zenekara az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes, ünnepi koncertsorozatukon a tajvani Ju Percussion Grouppal, az MR Szimfonikusokkal és a Muzsikás együttessel lépnek fel.

Folytatódnak a Művészetek Palotája sorozatai is. Az európai zenei élet feltörekvő csillagait bemutató ECHO Rising Stars programjában a komolyzene mellett idén először jazz is szerepel. Nem hagyják műsor nélkül az újcirkusz műfajának rajongóit sem. A hagyományos januári Jazz Showcase tehetségbörzéjén ezúttal Hollandia és Belgium lesz a díszvendég. Folytatódnak a Metropolitan Opera közvetítései, a Literárium zenés irodalmi estek is, a Müpa Mozi filmklubja mellett. Júniusban a tizedik Budapesti Wagner-napokra készülhet a közönség.

A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve az idei maratonon Stravinsky életművével ismerkedhetnek meg a nézők, a nagysikerű, félig szcenírozott operaelőadások sorában pedig a Varázsfuvolát mutatják be. Szeptemberben a Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválján Németország és a német kultúra kerül fókuszba.  Kiemelkedő jelentőségű együttműködés lesz a Litván Nemzeti Opera és a Művészetek Palotája közös produkciója.