Jubileumi hétvége a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2015. március 10. 18:22

Az idén 10 éves Művészetek Palotája parádés eseménysorozattal ünnepli jubileumi születésnapját március 14–15-én. A 2015/16-os évad művésze Fassang László orgonaművész, rezidens együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar.

A Művészetek Palotája (Müpa) Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A 2005. március 14-i megnyitó óta több mint tízezer eseményt rendeztek meg falai közt: több mint 3800 alkalommal komolyzenei koncertet láthatott a közönség, közel 2900-szor ülhetett be táncprodukcióra, 1000 program várta a családokat, mintegy 800-800 alkalommal vehettek részt jazz- és világzenei eseményeken, s közel 700 alkalommal opera-, színházi vagy újcirkusz-előadást mutattak be. A nemzetközi összehasonlításban is kimagasló számú rendezvényt több mint 5 millió hazai és külföldi néző látogatta az elmúlt egy évtizedben.

A tízéves Müpa 2015/16 kiemelt eseményeit és kétnapos, hétvégi eseménysorozatát ünnepi sajtótájékoztatón ismertették március 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A március 14–15-i Müpa10 hétvégén az elmúlt tíz év meghatározó koncertélményeit adó hazai előadók lépnek fel. A programban a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett táncelőadások, irodalmi est, újcirkusz, valamint archív koncertfelvételek is várják a közönséget, s aki nem jut el az eseményre, számítógépe előtt, HD-minőségben élvezheti a jubileumi hétvége összes történését élőben, a mupa.hu-n.

A sajtótájékoztatón Káel Csaba vezérigazgató a jubileumi évad fontosabb eseményeit és különlegességeit emelte ki. A világsztárok randevúja folytatódik az immár patinás és nemzetközi hírű intézményben: a Bécsi Filharmonikusok két alkalommal is fellépnek, s a Müpa vendégei közt olyan hírességeket köszönthetünk, mint Anja Harteros, Hélène Grimaud, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, vagy Mihail Pletnyov.

 

Az évad egyik újdonsága, hogy a Purcell Kórus (képünkön) és az Orfeo Zenekar személyében rezidens együttest választott magának az intézmény, a 2015/16-os évad művésze Fassang László orgonaművész lett, aki a sajtótájékoztató résztvevőinek rövid orgonakoncerttel kedveskedett.

A másik újdonság, hogy hamarosan elindul a Müpa Rádió, két, egymással párhuzamosan, 24 órában szolgáltató online csatornával, a klasszikus zenét kedvelőknek a Müpa Symphony-val, a jazz, pop, világ- és népzene kedvelőinek a Müpa Easy-vel.

A korábbi évekhez hasonlóan 2015/16-ban is két jelentős, nagy múltra visszatekintő összművészeti fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megvalósításában vesz részt a Müpa, ezek kiemelt programjai közül számos eseménynek adva otthont.

Az intézmény szeptemberben ismét megrendezi stratégiai partnerével, a Budapesti Fesztiválzenekarral a Bridging Europe – Európai Hidak Fesztivált; a fókuszban ezúttal Ausztria áll majd. Októberben pedig a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a World Music Expónak (WOMEX) lesz a helyszíne.

A 2015/16-os évadra 18-féle komolyzenei bérletsorozatot hirdettek meg, ezek március 14-től kaphatók a Müpa jegypénztáraiban és online. A bérletekkel a vásárlók 15 százalék kedvezményhez jutnak.

A jubileumi év alkalmából, a sajtótájékoztató keretében felavatták az intézmény első vezérigazgatójáról, Kiss Imréről elnevezett páholyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.