Július 24-e az újkori turizmus legforgalmasabb napja – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. július 31. 09:48

A turizmus újkori történelmében július 24-én volt a legtöbb belföldi vendég Magyarországon, közel 150 ezren. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcatjában számos érdekes összefüggésre rávilágít a legfrissebb adatokat elemezve.

A belföldi vendéglátás júliusi forgalmáról a beszélgetés időpontjában július 27-ig rendelkezett adatokkal az MTÜ, e szerint a vendégek 103 milliárd forintot költöttek el a vendéglátóhelyeken, ami jelentős növekedés a tavalyi év hasonló időszakában feljegyzett 87 milliárd forinthoz képest – sorolta Guller Zoltán.

A szálláshelyek forgalma megugrott júniushoz képest: akkor 2 és fél millió vendégéjszakát regisztráltak, a júliusi szám pedig már a hónap lejárta előtt néhány nappal 5,3 millió volt, ez jó idő esetén 5,5-5,8 millióra is felmehet a hónap végéig. Az egész júliusi hónapot tekintve 17-18 százalékos növekedésre számítanak tavaly júliushoz képest.

Az augusztusi előfoglalások pedig már most több mint 3 millió vendégéjszakát jeleznek.

 

Újabb rekord a belföldi turizmusban

Guller Zoltán kiemelte: a tavalyinál erősebb júliusra még nem volt példa a hazai belföldi idegenforgalomban, az idei júliusi eredmények pedig még ezt is felül fogják múlni.

Az emelkedés a vezérigazgató szerint a célzott marketingkampányoknak is köszönhető. Ez az első év az MTÜ történetében, amikor a kampányokat csak azokon a településeken folytatják le, ahonnan turistákat várnak.

Guller Zoltán: A magyar újkori turizmus legerősebb napja 2021. július 24-e volt, amikor 181 753 ember tartózkodott a hazai szálláshelyeken

Fotó: MTÜ

Sok helyütt nagyon sikeresek voltak ezek a kampányok, Sopron vagy a Mátra-Bükk térségében például kétszámjegyű volt a növekedés, de jól teljesített Debrecen és Sárvár is, a legnagyobb plusz vendégforgalmat pedig Tokaj térségében érték el velük.

Budapest és környéke, Gyula és Szeged gyengébben szerepelt ezen a téren, ezeken a területeken nem nőtt nagyságrendekkel a turisták száma a kampány hatására. "Budapestre minden erőfeszítésünk ellenére nem jönnek a belföldi turisták" – jelentette ki az MTÜ vezérigazgatója.

A szálláshelyek átlagos kapacitáskihasználtsága Budapesten kívül júliusban az ötcsillagos kategóriában 75 százalék, a négycsillagosban több mint 70 százalék, és a háromcsillagosban is 67 százalék volt, ezek a foglaltsági mutatók vidéki viszonylatban rendkívül erősnek számítanak – mutatott rá.

 

A hétköznapokon is jól töltődik a Balaton

A Balaton tavaly tömve volt a hétvégéken, idén ez eddig nem volt így. Az MTÜ elkezdte keresni ennek az okát, és kiderült, hogy egyre többen érkeznek a hétköznapokon, tehát arányosabban oszlik meg a tömeg – folytatta Guller Zoltán. Ennek oka egyrészt a magasabb hétvégi árakban keresendő. De a mobilcellaadatokból az is kitűnik, hogy az egynapos látogatók száma 7 százalékkal csökkent a hétvégéken, hétköznap viszont 30 százalékkal nőtt.

A balatoni szálláshelyeken idén júniusban a tavalyinál csaknem kétszer magasabb árbevételt sikerült elérni, mintegy 10 milliárd forintot. Guller Zoltán a podcastban arról az érdekességről is beszél, milyen összefüggést figyeltek meg a hőmérséklet-emelkedés és a foglalási kedv között.

A SZÉP-kártya kapcsán elhangzott, jól látszik annak a kormányintézkedésnek a pozitív hatása, hogy mindhárom zsebből lehet fizetni az összes elfogadóhelyen. Egy évvel ezelőtt a szálláshely zsebből az összes feltöltés 17 százalékát használták fel a kártyabirtokosok, ez idén 27 százalékra, 10,8 milliárd forintra nőtt.

 

Szívesen nyaralunk itthon

Guller Zoltán beszélt arról a tendenciáról is, hogy belföldön jelentősen megnőtt az utazási hajlandóság, míg tavaly az emberek 30 százaléka akart belföldön utazni, addig idén már 55 százaléka, ráadásul attól függetlenül, hogy külföldön milyen a járványhelyzet.

Egy 6000 fős mintán alapuló kutatásból az derült ki, hogy a belföldi úti cél megválasztásánál az első számú szempont a szálláshely minősége, ami az MTÜ vezérigazgatója szerint azt is mutatja, a magyarok értesültek arról, hogy a Kisfaludy-program keretében felújításra került 60 ezer szálláshely, és már keresik is ezeket. A másik legfontosabb szempont a megkérdezettek számára a biztonság volt, majd az ár, végül a feltételek rugalmassága.

„A magyar újkori turizmus legerősebb napja" 2021. július 24. volt, amikor 181 753 ember tartózkodott a hazai szálláshelyeken – jelentette ki Guller Zoltán. A vendégek közül 33 ezren voltak külföldiek, akik közül 21 ezren foglaltak vidéki szálláshelyen. A V4-országok, Ausztria és Németország adták külföldi vendégek döntő részét, összesen 17 ezer vendég származott ebből az öt országból ezen a napon.

A budapesti szálláshelyek töltöttsége 30 százalékon állt a vizsgált napon, ami a vezérigazgató szerint a jelenlegi helyzetben "nem lenne olyan rossz", de tudni kell azt is, hogy a 6600 fővárosi szálláshely közül csak 5500 van jelenleg nyitva. De a számok itt is növekvő tendenciát mutatnak – mondta Guller Zoltán.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt.