Június 15-én indul a regisztráció a Nyári diákmunka programra

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. június 09. 11:44

Ismét meghirdeti a kormány a Nyári diákmunka programot, amelyre idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a vakációs foglalkoztatást, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A sikeresen pályázók legfeljebb 2 hónap időtartamra, napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak – tájékoztatott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken.A diákok 2023. június 15-től – a program indulásával egy időben – regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban július 1-ével állhatnak munkába.

A Nyári diákprogramba 16-25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek

Fotó: 123rf.com

Az augusztus végéig tartó program részletei a munka.hu oldalon olvashatók.

A kormány a program tíz éve alatt eddig több mint 267 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta, mintegy 27 milliárd forinttal. A 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot – olvasható a minisztérium közleményében.