Júniusban enyhén javultak a turisztikai cégek várakozásai

Forrás: turizmus.com

 2023. július 05. 11:34

A Turizmus Konjunktúra Index (TKI) idén júniusban +1 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálásközelinek érzékelik.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index idén júniusban +1 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálásközelinek érzékelik. Kéthavi csökkenés után jó hír, hogy az index értéke 3 ponttal emelkedett júniusban, de nem meglepő, hogy így is 5 ponttal alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének, ami az Covid utáni újranyitás pozitív hangulatát tükrözte. A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban nőtt az index, míg az egyéb turisztikai szektorban kis mértékben csökkent.

A TKI index így júniusban már jóval magasabb volt a szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél, valamint a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél. Utóbbi két index jelentősen csökkent júniusban.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 51%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában, 36%-uk stagnálást, és 13%-uk vár visszaesést. A vendéglátásban működők közül 26% vár vendégforgalom növekedést, míg 28% stagnálást, 47%-uk pedig visszaesést vetít előre.

Júniusban a turisztikai cégek 54%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan, 44%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 2% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 10%-os volt.

 

(Nyitókép: 123rf.com)