Kampány indult a prémium sertéshús ismertségének növelésére

Forrás: turizmus.com

 2023. február 06. 16:48

A mangalicát 30 éve még a kihalás fenyegette, ma viszont a világ legjobb éttermeinek étlapján szerepel. A sertéshús belföldi fogyasztásának ösztönzésére február 6. és 21. között kéthetes kampányt indít az az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

A mangalica, bár minősége miatt magasabb árkategóriás terméknek számít, egyáltalán nem luxusélelmiszer, az egészségtudatos étrendbe is beilleszthető, érdemes rendszeresen fogyasztani. A világpiaci változások és az elmúlt évek válságos időszaka nehéz helyzetbe hozta a sertéságazatot is – mondta el Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a mangalicakampány beharangozó sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a takarmány- és energiaárak 2021 óta tartó emelkedése, valamint az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági következményei és a tavalyi rendkívüli aszály miatt a sertéságazat versenyképes működése kulcskérdés, ezért a kormány minden eszközzel segíti a termékpálya hatékony működését, fejlesztését.

A drasztikus takarmány- és energiaár emelkedés miatt 2022-ben a kocatartó vállalkozások számára egy új támogatási program keretében kocánként 20.000 forintegyszeri támogatást fizethettek ki.

Közölte, hogy 2023-ban is elérhető a sertéstartók számára a Krízisbiztosítási Rendszer, amely egyéb termelési kockázatokból (állat-, és növénybetegségek, piaci árak csökkenése, piacvesztés, árfolyamváltozások, termelés során felmerülő költségek növekedése stb.) adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására is alkalmas.

A szakemberek szerint, ha egy vasárnapi ebéd hozzávalóin gondolkodunk, még mindig előbb vásárolunk „hagyományos” sertéshúst, mint mangalicát. A belföldi fogyasztás ugyanakkor növekvő tendenciát mutat. Mangalicából évente körülbelül 300 tonna fogy belföldön (ennek nagyjából egyharmada az éttermi felhasználásra szánt nemes húsrészt, illetve az áruházi értékesítés, körülbelül kétharmada pedig a családi gazdaságok általi közvetlen értékesítés).

mangalica

Balról jobbra: Tóth Péter (MOE), Tarpataki Tamás (AM) és Giczi Gergely (AMC) a kampányindító sajtótájékoztatón

Fotó: AMC

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta: az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy a hazai fine dining éttermek is nagyobb számban tűzzék étlapra a mangalicát és a legdrágább külföldi éttermek után a hazai vendéglátók is bátran „használják” ezt a prémium alapanyagot.A belföldi fogyasztás növelése fontos cél, hiszen a mangalicahús forgalma még mindig exportfókuszú, jelenleg 60-40%-os a megoszlás az export javára.

A mangalica legnagyobb felvevője továbbra is Spanyolország, de fontos partner Románia, Szingapúr, Hongkong és több európai ország, például Németország, Franciaország, vagy Anglia.

A mangalicahús nemzetközi karrierjének egyik legfrissebb mérföldköve, hogy a világ egyik legdrágább, prémium hústermékeket forgalmazó hentesüzlete, a szingapúri Huber’s butchery is újra felvette kínálatába a magyar mangalicát.

Az ágazat szereplőinek támogatásán felül az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrum megvalósításában minden évben marketing kampányokat is szervez. Ennek része immár négy éve, 2019 óta a mangalicahús fogyasztásösztönző kampány is.

"A most induló fogyasztásösztönző médiakampány több csatornán lesz elérhető, PR cikkekkel, online és rádióhirdetésekkel, kóstoltatással és egy nyereményjátékkal, amelynek impozáns fődíja remélhetőleg sokak érdeklődését felkelti majd" - vázolta a promóciós időszak részleteit Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

A játék az Agrármarketing Centrum honlapján érhető el, ahol az érdeklődőknek tíz kvíz kérdésre kell válaszolniuk február 13-19. között, a helyesen válaszolók között pedig egy mangalicatermékekkel teletöltött hűtőszekrényt sorsolnak ki.