Magyar kezdeményezésre kampányt indít az Európai Bizottság a légi utasok fogyasztóvédelme érdekében

Forrás: turizmus.com

 2016. január 14. 13:29

Információs kampány indít még ez év elején a légi utasok jogérvényesítésének elősegítésére az Európai Bizottság - tájékoztatott közös közleményében Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Gúr Roland, az MSZP Fogyasztóvédelmi és Életminőség Tagozatának elnöke.

A politikusok közleményükben arról tájékoztattak, hogy az Európai Bizottság pozitívan reagált a felvetésre, és még az év elején európai szintű információs kampány indít a légi utasok jogérvényesítésének elősegítésére.

Véleményük szerint a légitársaságok túl tágan értelmezik a "rendkívüli körülmények" kategóriát, melynek alkalmazásával sok esetben mentesülhetnek az egyébként európai szabályok alapján kötelező kártalanítási kötelezettség alól, jelentős késések, vagy egyéb, az utasokat negatívan érintő esetekben.

A politikusok úgy látják, hogy a legtöbb ilyen eset kellő körültekintéssel elkerülhető lenne. A társaságok emellett gyakran elmulasztják a jogismertető közlemények kihelyezését is, amelynek eredményeképpen a légi utasok jogait kettős sérelem is érheti.

Az uniós bizottság a megkeresésre reagálva az MSZP-t arról tájékoztatta, hogy fel fogja hívni a nemzeti végrehajtó szervek figyelmét, valamint újabb információs kampányt indít 2016 elejétől, amely az utasok jogaira igyekszik majd felhívni a figyelmet nem csak a légiközlekedési szektorban, hanem minden közlekedési ágazatnál.