Káosz a Zeneakadémián

Forrás: Fidelio

 2015. április 26. 20:03

A kancellár visszavonta a kulturális turizmus egyik fellegvárának számító Zeneakadémia vezetőinek megbízatását pénteken, Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) továbbra sincs – a pattanásig feszült helyzetben nem látszik a megegyezés lehetősége – írja a Fidelio.

Kupper András, a december végén kinevezett kancellár és az intézmény szakmai vezetésének – rektor és szenátus – viszonya soha nem látszott felhőtlennek, a héten történt események fényében pedig már végképp reménytelennek tűnik a helyzet konszolidációja – írja a Fidelio. A portál szerint kedden a Zeneakadémia húsztagú szenátusa egy emberként szavazta le a kancellár előterjesztéseit, az SZMSZ-re vonatkozó javaslatát a kancellár még az ülésen visszavonta, erről így szavazni sem lehetett. A Szervezeti és Működési Szabályzatnak február végéig konszenzussal meg kellett volna születnie.

A Fidelio több forrásból úgy tudja, hogy a vezető beosztású alkalmazottakat – mintegy tucatnyi embert, a programszervezéstől a jogi osztályig – arról tájékoztatták pénteken, hogy a kancellár azonnali hatállyal visszavonja megbízatásukat.

A szenátus több tagja is úgy nyilatkozott, erősen aggódnak, hogy a rossz döntések nyomán működésképtelenné válik a Zeneakadémia, valamint sérelmezik, hogy számos kifejezetten szakmai-művészeti kérdésben is – például tanári kinevezések, szakmai díjak – a kancellár magának tartaná fent a döntés jogát. Korábban levélben kérték a rektort és a fenntartót, hogy gondolják újra Kupper kinevezését, de kérésük egyelőre nem talált meghallgatásra.