Karácsonyi illatok november 28-tól a budapesti Vörösmarty téren

Forrás: turizmus.com

 2014. november 09. 15:07

A Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ (BFTK) november 28-tól ismét életre hívja a karácsonyi forgatagot a Vörösmarty téren, mely december 31-ig várja az érdeklődőket.

Kulináris élményeket, igényes kulturális eseményeket, zsűrizett kézműves portékákat, a gyermekeknek muzeális értékű, mesés körhintát ígérnek a szervezők Budapest legjelentősebb ünnepi programsorozatán.

Ma már Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetik a Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt. Számos versenytársát megelőzve a budapesti rendezvény előkelő helyet foglal el a rangos ünnepi kínálatban. (Első helyen állt tavaly a Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times és a Daily Telegraph toplistáján is).

 

A szervezők együttműködő partnere a Magyar Kézműves Szövetség.

Százhúsz kézműves jelenik meg a téren a legkülönbözőbb termékekkel a mézeskalácstól az ékszereken, kerámia tárgyakon át szűcs- és bőrmunkákig. Kaphatók természetesen ínyenceknek való finomságok is: sajtok, sonkák, kolbászok, valamint desszert félék: marcipán és csokoládé bonbonok. Könnyű lesz a megfelelő, személyre szóló ajándékot kiválasztani.

Aki a válogatásban megéhezett, a vendéglátó házaknál talál lélekmelegítő forró italokat és ételeket, az ünnepkörhöz illő finomságokat.

A Vörösmarty tér sarkában álló színpadról jazz, utcazene, világzene szól hétköznapokon délután 4 órától, a hétvégén délelőtt 11-től, az utolsó műsor 20:15-kor kezdődik.

A gyerekeket játszóház várja hétköznapokon 14 órától délután 6-ig, a hétvégén 10-től 1-ig majd 4-től 8-ig. A csodás körhinta, amelyet híres mesék és a János vitéz jelenetei díszítenek naponta reggel 10-től este 9-ig forgatja meg a kicsiket. Talán még a Mikulás is felkapaszkodik rá, aki december 6-án az egész délelőttöt a Vörösmarty téren tölti.

A négy adventi vasárnapon – minden alkalommal más-más felekezet egyházi személyisége – gyújt meg az óriás koszorún egy gyertyát, az utolsót december 21-én. Még egy attrakcióval készülnek a szervezők, ami egyelőre meglepetés.

A nyitva tartás a következőképpen alakul: a kézművesek pavilonjai vasárnaptól csütörtökig reggel 10-től este 9-ig, pénteken és szombaton 10-től 10-ig várják a vevőket, az „elkésők" december 24-én 10-től 2-ig még gyorsan pótolhatják az ajándékvásárlást, utána bezárnak. A vendéglátók az újévet megelőző napokon, és még szilveszter napján is 10-től-10-ig kínálják portékájukat.