Karácsonyi vásár nyílt a novemberi tavaszban

Forrás: turizmus.com

 2015. november 14. 13:28

A szokottnál korábban, november 13-án megnyílt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A Magyar Turizmus Zrt. itt jelentette be, hogy 2016 a gasztronómia éve lesz a magyar turizmusban.

Míg hajdanán a gesztenyesütés illatú, adventi vásár egy kedves, intim hangulatú téli, havas esemény volt, mára fontos turisztikai termékké avanzsált, amely – minél előbb kezdődik, annál jobb alapon – sok turistát vonz, akár a 20 fokos novemberi melegben is.

A szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, Bán Teodóra pénteki köszöntőjében elmondta: talán meglepő, hogy idén korábban nyílnak az adventi vásárok – a Vörösmarty téren november 13-tól várják az árusok a látogatókat, a Városháza parkban november 21-én, a Bazilika előtt pedig november 27-én gyúlnak ki a fények –, de ezt a nemzetközi trend, az utazási kedv generálása, valamint a magas színvonalú kézműves termékek gazdag kínálata is indokolja.

Ünnepélyes megnyitó a Vörösmarty téri hüttében


A Vörösmarty téren idén is kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékek kínálatával, ünnepi műsorokkal és koncertekkel készülnek, a Városháza parkban elsősorban a fiatalabb generáció tagjainak szerveznek ünnepi programokat, a Bazilikánál pedig fényfestéssel és korcsolyapályával is készülnek a szervezők.

Az ünnepélyes megnyitón részt vevő szakemberek egyöntetű véleménye volt, hogy nagyon fontos a turisztikai szakma összefogása. A 2015. évi téli szezonban a BFTK innovatív fejlesztéssel csatlakozott – a Magyar Turizmus Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködés keretében – a Budapest Winter Invitation (BWI) akcióhoz. A BFTK főként kulturális élményekkel, múzeumok bevonásával, ingyenes vezetett városi sétákkal járul hozzá a vendégek kényeztetéséhez, mindezt új fejlesztés, a BWI Budapest Cardon keresztül teszi.

Elhangzott még: tavaly télen a BWI-kampány 130 ezer vendégéjszakát és 6 százalékos forgalomnövekedést generált. Az idei kampányhoz mintegy ötven budapesti szálloda csatlakozott.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a karácsonyi ünnepre alapozott termékfejlesztés kiterjesztheti egy úti cél időbeli vonzerejét, azaz hozzájárulhat ahhoz, hogy az eredetileg „szezonon kívüli" időszak turisztikai szezonná váljon. Az adventi vásárok remek lehetőséget kínálnak arra is, hogy ízelítőt adjanak az ide látogatóknak Magyarország népi hagyományaiból. A vezérigazgató bejelentette: a 2016-os év marketingkommunikációjának központi tematikája a gasztronómia lesz.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels értékesítési és marketingvezérigazgató-helyettese beszédében Budapest turizmusának rég nem látott növekedését hangsúlyozta: idén szeptember végéig a fővárosi szállodák árbevétele 17 százalékkal nőtt, átlagfoglaltságuk meghaladta a 71 százalékot. A szakember kiemelte a városfejlesztés, valamint a marketing és promóciós tevékenység fontosságát a kedvező turisztikai mutatók fenntartásában, de ezek mellett minél több nagyszabású kulturális és sporteseményre is szükség van, ez jelenti az igazi vonzerőt, amikor Budapest a potenciális külföldi turista döntéséért harcol, és olyan városokkal verseng, mint Bécs, Prága, sőt Róma és Párizs – tette hozzá.

Vásári pillanat


A téli sütemények és puncs kóstolójával egybekötött sajtótájékoztatón jeltolmács is közreműködött. Az eseményen részt vett ugyanis Weisz Fanni, a Salva Vita Alapítvány által működtetett Segítő Vásárlás nagykövete. A BFTK ezzel arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a mindhárom belvárosi adventi vásárban nagy szerepet kap a jótékony tevékenység.