Karácsonyi vásárok, Európa-szerte

Forrás: turizmus.com

 2014. december 10. 11:46

A strasbourgi karácsonyi vásár a legszebb a svéd Expressen című napilap szerint. Mint minden ilyen lista, ez is természetesen szubjektív: a mi Vörösmarty téri vásárunk ezúttal nem szerepel az első tízben – talán mert az újságíró még nem járt Budapesten.

A strasbourgi karácsonyi vásár az egyik legrégibb a világon: az idén 444 éves. Hagyomány itt, hogy amatőr színészek előadják Jézus születését, afféle helyi betlehemes játék gyanánt.  Az elzászi forralt bort a töki pomposhoz hasonló, de vékonyabb, jól megrakott tésztával fogyasztják. A libamáj és a karácsonyi kekszek sem hiányoznak, csakúgy, mint a kulturális programok közül a templomi koncertek.

Fotó: tours.france.com

A lap szerint ezután a bécsi, a koppenhágai, a stockholmi, a prágai, a berlini, a tallinni, a lübecki, a rigai, a bolognai és a londoni következik.

A bécsi karácsonyi vásárok közül a Rathaus előttit emelik ki, de a schönbrunnit is megemlítik, a jellegzetes vaníliás kiflivel és forralt borral  A dán fővárosban több helyen is tartanak hangulatos karácsonyi kirakodó, kézműves vásárokat, például a kikötő melletti Nyhavn-ban,  egy bohém jellegűt a Christiania-ban, hasonló vidámat a Tivoliban, és egy inkább luxus tárgyakat és ételeket, italokat kínálót a Ströget-en.

Fotó: www.graboneescapes.ie

A stockholmi óváros központi terén, közel a Nobel múzeumhoz és a királyi kastélyhoz, található a hagyományos karácsonyi vásár. A szokásos ételekről és italokról fogalmat alkothatunk a világszerte ismert, és Magyarországon is megtalálható svéd bútoráruház aktuális ünnepi kínálatából. A sáfrányos süteményt és a rénszarvas kolbászt érdemes megkóstolni. A kézzel kötött gyapjú pulóverek és takarók, és kézműves karácsonyfa-díszek is nagyon népszerűek.