Karbantartás okoseszközzel

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. július 02. 13:23

A folyamatos karbantartás nemcsak a költséghatékony üzemelés és a szállodák állagmegőrzése szempontjából fontos, de vendégelégedettséget befolyásoló tényező is. Így nem csoda, hogy éppen egy nemzetközi lánc állt elő egy alkalmazás használatával a karbantartás megkönnyítésére.

 

A szállodák sokszor elhanyagolják a karbantartást, mert nincs rá kapacitás, hogy az erre kijelölt kolléga – általában egyéb tennivalói mellett – rendszeresen körbejárja a házat, a többoldalas papírpaksamétákban pipálgasson és jegyzeteljen, majd ezeket még gépre is vigye.

 

Vendégelégedettségi kérdés

Ha készülnek is ilyen ellenőrzések, gyakran csak a fióknak, s ezekből elvétve születik használható, visszakereshető, összesítő elemzés. Így aztán sokszor meg is feledkeznek a kiégett izzóról vagy a falból kilógó konnektorról. Sok házban pedig eleve csak a szobaasszony nézi meg a szobákat, érthető módon, egészen más szemmel. Holott felmérések szerint a legtöbb vendégpanasz a zajra, a szagra, a hűtés-fűtésre és a wifire érkezik, vagyis a szoba állapota kőkeményen vendégelégedettségi kérdés is.

Ami egy kis háznál „kis munka", az egy szállodaláncnál megsokszorozódik, pláne, hogy a központban ajánlott egyben is látni az egységek állapotát, és tudni, hogy az elmúlt években hol, mire, mennyit költöttek, vagy milyen kiadások várhatók. Így nem csoda, hogy éppen egy nemzetközi lánc állt elő egy alkalmazás használatával a karbantartás megkönnyítésére. „A megoldás minimális befektetést igényel, viszont számtalan előnnyel jár" – mondja Buczkó János, a szállodaszövetség műszaki szekciójának vezetője.

 

Elektronikus audit

Bevezetésként minden ház karbantartásért felelős munkatársa kapott egy tabletet, amellyel az első hónapokban csak ismerkedett, hogy készségszinten tudja kezelni. Közben kifejlesztésre került egy template egy ingyenesen elérhető auditorprogram személyre szabásával. Ez gyakorlatilag egy nem túl bonyolult, könnyen áttekinthető, ám elég komplex és sokrétű check-list, amely rákérdez mindenre, legördülő menükkel vagy „csúszkákkal" felajánlva a válaszlehetőségeket. Vonatkoznak kérdések például a világításra, a zajszintre vagy a víz hőmérsékletére – de a kérdéssor tetszőlegesen összeállítható és alakítható aszerint, hogy mit tart fontosnak az adott szálloda. A szállodaláncoknál a legtöbb tételt eleve előírják a saját sztenderdek is, de szükség volt „finomhangolásra". A végeredmény egy alapos és minden részletre kiterjedő önellenőrzési lista lett.

 

Vigyázz, piros!

A karbantartónak – vagy az erre kijelölt kollégának – nem kell mást tennie, mint szobánként végigmenni a körülbelül 150 pontból álló listán, és pipálgatni, vagy beírni egy-egy megjegyzést.

Sok szállodaláncnál például a meleg víz szigorúan 50 és 55 C-fok
között lehet. A tablethez csatlakoztatható egy hőmérő, és ha nem stimmel a hőfok, a program kiírja, hogy mi a teendő. Ugyanígy mérni tudja az eszköz a hangszennyezést és annak napszakát. Elvégezhető gyorsteszt a wifi sávszélességéről, s ha ennek jelentősége van, csatolhatók frissen készített fotók is.

Ahol mindent rendben találtak, ott zöld szín jelenik meg, ahol nem, ott piros, illetve a legvégén az alkalmazás összesíti az eredményeket, és a kérdések súlyozásával százalékos formában feltünteti, hogy az adott szobának milyen az állapota. Az így összeállt audit pdf (vagy igény szerint más) formátumban felkerül egy felhőbe, s csak az fér hozzá, aki dolgozik vele.

Megnyitva a fájlt, rögtön látni, mikor volt az audit, ki végezte és hány százalékos eredménnyel, 90 százalék alatt már érdemes ránézni, mi volt ennek az oka – mondja Buczkó János. Könnyebbség, hogy nem kell bogarászni az eltéréseket, a piros szín felhívja rájuk a figyelmet.

Míg hagyományos módszerekkel egy audit eltarthat akár 50 percig is, ráadásul bizonytalan az offline adatok sorsa, addig az elektronikus audit kevesebb mint 20 perc alatt elvégezhető. Az adatok gyorsabban összesíthetők, és felhasználhatók például a következő felújításnál, pályázati dokumentációkhoz, hatósági ellenőrzéseknél vagy a fejlesztések tervezésénél, és könnyebben kalkulálhatók a költségek is.

A munka 2013 közepén indult, és a tavalyi, első teljes évben már számottevő, pár százalékos javulást értek el a vendégelégedettségi mutatókban. A magyar kezdeményezést azóta az Accor cseh, bolgár, macedón, román, szlovák és holland egységeiben is átvették.

 


 

A cikk a Turizmus Panoráma júniusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!