Kárpát-medencei együttműködés a turisztikai- és az agrármarketing területen is

Forrás: turizmus.com

 2015. október 21. 16:48

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Turizmus Zrt.

A megállapodást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese írták alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. A két szervezet együttműködése újabb lépés egy Kárpát-medencei, az élet minden területét felölelő közös tér kialakítása felé.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt küldetésének tekinti a magyar vidék, az ország kultúrájának, történelmének, hagyományainak, természeti értékeinek, hungarikumainak népszerűsítését a fő és a feltörekvő küldőpiacokon. Közös céljuk Magyarország, a magyar történelmi és kulturális örökség értékeinek és jellegzetességeinek bemutatása.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kifejtette: „A magyar történelmi és kulturális vonzerők határai nem esnek egybe Magyarország határvonalával, közös örökségértékeink a Kárpát-medence egész területére kiterjednek. Ezen értékek fő turisztikai küldő-területeinken történő bemutatása, az örökségünkre irányuló marketingkommunikációs és szakmai értékesítő tevékenység Magyarország és a külhoni közösségek pozícióját tovább fogja erősíteni."

Szász Jenő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A mai nap ünnepnap számunkra, hiszen egyik legfontosabb és legtartalmasabbnak ígérkező stratégiai együttműködési megállapodásunkat írhatjuk alá a Magyar Turizmus Zrt.-vel. Szerencsés egybeesés folytán október huszonegyedikén éppen a huszonegyediket. Ez a megállapodás eddigi törekvéseinket is hitelesíti, mi ugyanis a XX. század tragédiájára XXI. századi válaszokat és lelkiismeretes szövetségeseket keresünk."

 

A stratégiai partnerek a szerződés keretei között együttműködnek a Kárpát-medencei szintű fejlesztési koncepció(k) összeállításában és folyamatos továbbfejlesztésében, különös tekintettel a turizmusra, térségi- és vidékfejlesztésre és az agráriumra, valamint az ezt támogató tevékenységekre.

A két szervezet a 2014–2020 közötti középtávú stratégiai fejlesztési időszakban kiemelt hangsúllyal kezeli a magyarországi operatív programokból, az Európai Területi Együttműködés programjaiból, valamint a közvetlen brüsszeli pályázati forrásokból adódó lehetőségeket. A felek kölcsönös tájékoztatással és adatszolgáltatással segítik a közös munkát, a célokhoz rendelten megismerhetővé teszik egymás számára stratégiai elképzeléseiket, illetve a szükséges és lehetséges mértékig törekednek összehangolni azokat.

A kormányzati koncepcióval összhangban az állami szervezetek célja, hogy az egymással kapcsolódó tevékenységi területeken az egymást erősítő pozitív kölcsönhatás minél nagyobb mértékben érvényesüljön.