Kárpátalján is érezteti hatását a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzet

 2014. július 21. 14:00

A Kelet-Ukrajnában kialakult politikai helyzet a mintegy 1500 km távolságra lévő békés Kárpátalján is érezteti hatását, ezért a nyilatkozatot fogalmazott meg a nemrégiben megalakult Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség.

Mint írják, az általánosan tapasztalható bizonytalanság komoly kihatással van a régió turizmusára. Az utóbbi hónapokban változott a turisták aránya: növekedett az ukrán, ugyanakkor jelentősen visszaesett a magyarországi és a más európai uniós országokból érkező turisták száma, ami érzékenyen érinti a vidék turisztikai szolgáltatóit.

Nyugat-Ukrajnában, és így Kárpátalján béke és nyugalom van, ezért nem tartják indokoltnak, hogy a magyarországi turisták és a turistautakat szervezői sorra lemondják a kárpátaljai utazásokat, és így teljesen elfordulnak a 150 000 lelket számláló kárpátaljai magyar közösségtől – fogalmaz a nyilatkozat.

Ráadásul az sem mellékes szempont – írják, hogy az ukrán nemzeti valuta inflálódása jelentősen olcsóbbá teszi a forinttal, illetve euróval rendelkező látogatók számára a tartózkodást.

A Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség ezért hangsúlyozza, Kárpátalján nem fenyegeti veszély a turistákat, a korábbiakhoz képest nem tapasztalható negatív változás a közbiztonságban, nincsenek zavargások. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott tájékoztatás szerint Nyugat-Ukrajna, és azon belül Kárpátalja az ott tartózkodás szempontjából biztonságos, illetve nem látják indokoltnak a tervezett kárpátaljai utazások lemondását.

A térséggel kapcsolatos információk felől az ungvári (+380 67 312 22 47), illetve a beregszászi (+38-067-310 6450) magyar külképviseleteken, illetve azok honlapján lehet érdeklődni.

A nyilatkozat aláírói:

Benei Polgármesteri Hivatal

Beregdédai Falusi Turizmus Egyesület

Beregszászi Turisztikai Információs Központ

Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség

Beregvidéki Magyar Falusi Turizmus Egyesülete

Beregvidéki Múzeum

Borzsovai Falusi Vendégszeretők Egyesülete

Csetvalfai Falusi Turizmus Egyesület

Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein Falusi Zöld Turizmus és Agroturizmus Fejlesztéséért Megyei Civil Szervezet

Kárpátaljai Magyar Idegenvezetők Munkaközössége

Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete

Mezőkaszonyi Falusi Vendégfogadók és Hagyományőrzők Egyesülete

Tiszaháti Tájmúzeum és a Péterfalvi Képtár

Ungvári Turisztikai Információs Központ

Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség