Kárpátiai Bor Szalon a lengyelországi Komborniában

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 24. 14:50

Világszerte egyedülálló az a borszalon, amely a lengyelországi Podkarpackije régió Kombornia felújított, középkori eredetű udvarházában várja a borimádókat.

Több mint másfélszáz, különböző, valahol a Kárpátok hegyvonulatának közelében termett szőlőből készült bor várakozik arra, hogy a magyar, a lengyel, a szlovák, a román és a cseh borok jellegzetességeit, eltérő bukéjukat reprezentálja.

Fotó: P.Zs.

A Magyarországtól autóval mindössze 4 és fél óra távolságra lévő négycsillagos Kombornia kastélyszálloda borszalonja egy 18. századi pincében található. Bár Lengyelországban kevés bort termelnek, egyre több a profi sommelier és a szakértő vásárló. A kóstolók egy vagy másfél órásak, és több mint 50 bort lehet eközben megízlelni.

Izgalmas – főleg egy vakteszt során- felismerni, hogy a bor alapjául szolgáló szőlő vajon mely ország lankáin vagy éppen napos sík vidékein termett. Ez az egyetlen hely Lengyelországban, de bizonyára világszerte is, ahol kifejezetten a Kárpát-medence, illetve a kárpátiai hegyek borait össze lehet hasonlítani.

A legújabb trendeknek megfelelően a pincében is kóstolható kézműves csokoládék egészítik ki a gasztronómiai kínálatot, a szálloda spa részlegében pedig boros masszázzsal és kozmetikai pakolásokkal egészítik ki a kezelések választékát.