Karrierlehetőségek a turizmus és vendéglátás területén

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. március 02. 15:04

A CheckINN Karrier Expón számos izgalmas előadás hangzott el a karrierépítéssel, vállalkozóvá válással kapcsolatban. Az előadók között volt karriertanácsadó, utazási iroda tulajdonos és nemzetközileg elismert barista is.

Önismeret és kapcsolati háló – Mihez kezdjünk pályakezdőként?

Pénz, szerencse, képzettség, bátorság, network, önismeret – egyenlő siker? Nos, garancia minderre nincs, de legalábbis ezek a legfontosabb kulcsszavak Horváth Viola szerint.

Horváth Viola a BGE-n végzett turizmus alapszakon, majd a Corvinus Egyetemen marketing mesterszak következett. Egy szemesztert Bordeaux-ban töltött mesterszakon, a campus Mundi támogatásával, ezután „szembe jött vele" a Corvinus Tourism Club.

Horváth Viola és a műsorvezető, Szűcs Gergely

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

Tizenhét évesen, diákként már szállodában dolgozott. Most, huszonévesen karriertanácsadó és egyetemi vendégelőadó. Meggyőződése, hogy legfontosabb az önismeret és az erre épülő önmarketing. Mivel employer branding és HR területen is van munkatapasztalata, a Corvinus Egyetemen felkérték, hogy tartson vendégelőadást Karrierút és önmarketing témában.

Miben vagyok jó? Mivel szeretnék foglalkozni? Vagy éppen mi az, amivel biztosan nem? – véleménye szerint ezekre keressék meg a választ először a fiatalok. A nyelvtudás és a jó önéletrajz elengedhetetlen, de fontos, hogy ez utóbbi a cég profiljához legyen szabva, és tartalmazzon mindent, amitől különlegesek vagyunk – tanácsolja Horváth Viola.

"A meglévő szakmai tapasztalataim és kapcsolataim felhasználásával a Corvinus Tourism Club karrier részlegéért lettem felelős a sales/marketingcsapaton belül. Diplomaszerzés után vállaltam, hogy folytatom ezt a munkát külsős mentorként, tanácsadóként. Szabadúszóként apartmankezelő cégek, startupok, például a Screbo és más kisvállalkozások tevékenységét segítem, főleg marketing területen" – emelte ki.

Viola olyan hasznos tanácsokat adott a hallgatóságnak, minthogy ők maguk keressék meg a cégeket, ahol dolgoznának. Legyenek bátrak, kezdeményezők. Világmárkákhoz is be lehet kopogni. Ne online keresgéljenek, hanem igyekezzenek személyesen megkeresni olyan cégeket, amelyek illenek az elképzelésükhöz. Legyenek rövid és hosszú távú terveik, és ennek megfelelően cselekedjenek. Nagyon fontos a kapcsolati háló kialakítása – véli a fiatal szakember.

 

Hobbiból vállalkozás

Hogyan lesz egy kellemes hobbiból, a világjárásból fő foglalkozás, amelyre céget, cégeket lehet alapítani? Erről beszélgetett Szűcs Gergely műsorvezető Vértes János Benjaminnal, a Beyond The Standard utazási iroda és a Kolorádó fesztivál létrehozójával, igazgatójával, társtulajdonosával.

Az utazási iroda olyan egyedi programot kínál, mint a motorozás a Himalájában vagy UAZ-zal száguldani Mongóliában. Ami a Kolorádót illeti, öt évvel ezelőtti indulása óta egyike lett a legizgalmasabb hazai fesztiváloknak ez az erdei butikfesztivál. Az előadó olyan rendezvényt szeretett volna Nagykovácsiban létrehozni, ahová maga is szívesen elmegy.

Ugyanez vonatkozik az általuk szervezett utakra is. Vértes János Benjamin évekig járta a világot, míg egy idő után úgy érezte, másoknak is szívesen szervezne hasonló, élményszerű programokat.

Kitért a munkatársi gárda összetételére is. A pályakezdők nagyon fontos partnerek, hiszen sokszor a megcélzott fókuszcsoporttal azonos generációból valók – emelte ki.

"A 22-26 év közötti korosztályhoz, mint célközönséghez, olyan kollégák szükségeltetnek, akik hasonló korúak, azonos nyelvet beszélnek az utassal, a vendéggel, a fesztiválra látogatóval. Már 12 év, azaz egy generációnyi különbség is számít" – tette hozzá.

Tanulságos, hogy olyan, erősen motivált munkatársak lettek általában a csapat oszlopos tagjai, akik napi 12-14 órát keményen, gond nélkül végig küzdöttek, személyes indíttatásból, az ügy szeretete miatt. Ugyanakkor azokból a gyakornokokból, akik jelképes pénzért dolgoznak, soha nem lett később főállású munkatárs.

 

Nyitva a pálya a jövő baristái előtt

Soha nem látott lehetőségek nyílnak meg ma azelőtt, aki ma komolyan érdeklődik a kávé világa iránt. Eme klasszikus vendéglátós ital karrierje mostanában egyértelműen felívelő – de milyen karrierre számíthatnak azok, akik a kávéval akarnak behatóbban foglalkozni?

Molnár Attila négyszeres magyar bajnok barista

Fotó: MTSZA / Fraunholcz Attila

Erről hallottunk pozitív, biztató példát Molnár Attila négyszeres magyar bajnok baristától, aki a Barista VB-n is volt finalista  – magyar versenyző azelőtt, és azóta sem jutott a VB döntőjébe.

Attila szerint érdemes versenyekre nevezni. Már karrierje elején elindult a magyar barista bajnokságon, és egy év elteltével a világbajnokságra is kijutott. Egy komolyabb helyezés megnyithatja a kaput a világ előtt, és bebocsátást nyer az ember a nemzetközi kávés életbe.

A versenyzést abbahagyta, utána zsűrizett, érzékszervi bíráló lett, megnyitotta saját oktatótermét, valamint kávézóját, amely magyar és nemzetközi elismerésben sem szűkölködik. Maga is képviselője ma már rangos márkáknak, illetve nagyobb hazai és nemzetközi vállalatok, illetve márkák szaktanácsadója lett.