Kártérítést remélnek az osztrák szállodák a bezárások miatt

Forrás: turizmus.com

 2020. május 04. 14:50

Ausztria több száz szálláshely-üzemeltetője tervezi, hogy kártérítést kér az államtól a koronavírus-járvány következtében elrendelt hatósági bezárások miatt.

Az osztrák járványügyi törvény értelmében az ausztriai vállalkozások kártérítésre jogosultak abban az esetben, ha tevékenységük a hatóságok járványügyi intézkedései következtében ellehetetlenül. Erre hivatkozva Ausztria több száz szálláshely-üzemeltetője tervezi, hogy kártérítési igénnyel él a szövetségi egészségügyi minisztérium felé a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések miatt.

A tiroli, vorarlbergi, salzburgi és karintiai síterepeken található szálláshelyek bezárását március közepén rendelték el a hatóságok, a zárlatot pedig március 26-30. között oldották fel. Az intézkedés temérdek pénzébe kerülhet Ausztriának, a bécsi AdvoFin perfinanszírozó például csak egymaga mintegy 500 szálloda- és panzióüzemeltetőt képvisel egy gyűjtőkeresetben – írja a kurier.at.

Utca a tiroli Mayrhofenben. A járvány tönkretette az ausztriai síszezon utolsó heteit

Fotó: 123rf

A képviselt szállodák kb. 12 millió euró bevételkiesést szenvedtek el a két hét alatt, ami az AdvoFin szerint az összes becsült kár egytizedének felelhet meg. Az AdvoFin közreműködését főleg kis és közepes méretű szállodák kérték, a nagyobb szállodákat, amelyek kára egyenként átlagosan 300-500 ezer euró lehet, jellemzően saját ügyvédeik képviselik.