Kastély Fórum: terítéken a vadak

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2018. május 30. 11:44

Az alsópetényi Prónay kastélyban megrendezett Kastély Fórumon a vadászat és a vadgasztronómia állt a középpontban.

A turisztikai szolgáltatásokat is beleértve a külföldi vadászok évente több milliárd forintot költenek Magyarországon. Olyan vendégekről van szó, akik igénylik a jó körülményeket, tisztelik a hagyományokat, így érthető, hogy a vadászatok idejére előszeretettel választják a hazai kastélyszállodák kínálatát.

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége idén negyedik alkalommal rendezte meg a „Kastély Fórum” szakmai napot az alsópetényi Prónay Kastélyban. A korábbi gyakorlattól eltérően idén tematikus sorozatot indítottak, amelynek keretében elsőként a vadászatot és a vadgasztronómiát állították középpontba. Nem véletlenül, hiszen a kastélyok történetében mindig is jelen volt a vadászélet, és sok historikus épület eredendően vadászkúriaként, vadászlakként szolgált.

A témában szervezett kerekasztal-beszélgetéseken többek között vadászatszervező, vadfeldolgozó, kastélytulajdonos és gasztronómiai szakember is megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel.

A Kastély Fórum helyszíne, az alsópetényi Prónay kastély

Fotó: turizmus.com

A legfőbb vonzerő a minőség

A nagy múltú,tudatos vadgazdálkodásnak köszönhetően Magyarország sokak szemében vadászati nagyhatalom: kiváló minőségű a vadállomány, a vadlétszám pedig szinte garantálja a sikert – derült ki a szakértői hozzászólásokból. Mivel manapság is egyedülálló trófeáink vannak, a külföldi vadászok legfőbb célja a trófeagyűjtés; nem ritka, hogy egy-egy magyar világrekord példány több évtizeden keresztül őrzi az elsőségét. A vadászok mintegy fele német nyelvterületről, Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezik, de szép számmal jönnek a skandináv, a mediterrán és az arab országokból, illetve az Egyesült Államokból is egyre többen választják Magyarországot. Főként az amerikaiakat nyűgözi le az a hagyományos, külsőségekben is megnyilvánuló vadászkultúra, amivel itt találkoznak, a kiemelkedő vadállomány mellett számukra ez a fajta tradíció is komoly vonzerőt jelent. A vadásztársaságok között érthetően szoros a verseny a vendégekért, ami ugyancsak jót tesz a szolgáltatások színvonalának, részben ennek is köszönhető, hogy sokan évtizedek óta visszajárnak hozzánk. A tengerentúlról érkezők általában tíz napot, két hetet is eltöltenek Magyarországon. Sokan közülük családdal jönnek, és a programjukban bécsi, budapesti városnézés is szerepel.

A vadászati turizmus elsősorban a luxusturizmust erősíti, ezért örvendetes, hogy az utóbbi tíz évben nagyon sokat fejlődött a kapcsolódó szolgáltatások (szálláshelyek, éttermek stb.) színvonala.

Ezt az igényes vendégek egyébként elvárják, és szívesen meg is fizetik, állítják a vadászatszervezők. Ezzel együtt még van hová fejlődni: további területek, például a gyógy-, a lovas- vagya borturizmus bevonásával az itt-tartózkodás idejét (és ezzel együtt a költést)is lehetne növelni, a családtagok beutazásához pedig a városnéző programok, a kulturális események vagy a wellness-szolgáltatások jelenthetnek további vonzerőt.

Élmény a tányéron

Amint a kerekasztal-beszélgetéseken elhangzott, fontos gazdasági terület a vadhúskivitel is, amelynek jelentősége a vendégvadásztatáshoz mérhető. Az exportengedéllyel rendelkező feldolgozóüzemekbe jutó lőtt vad 85-90 százalékát külföldön értékesítik, ez körülbelül 5500 tonnát tesz ki. Ugyanakkor Magyarországon még mindig igen alacsony, alig fél kilogrammnyi az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás.

A kastélyszállodák képviselői egyetértettek abban, hogy a tradíciók ápolásának része a magas színvonalú, hagyományos gasztronómiai kultúra is, ezért küldetésként zászlajukra tűzték ennek minél szélesebb körű népszerűsítését. Kínálatukban a minőségi helyi termékek között a vadételeknek és a feldolgozott vadtermékeknek is fontos szerepet szánnak, hangsúlyozva, hogy a megfelelően elkészített vadhúsnak az egészséges táplálkozásban is helye van.

Ugyanakkor a Kastély Fórumon részt vevő gasztronómiai szakemberek szerint bőven van még fejlődési lehetőség a vadhúsok feldolgozásában mind az edukáció, mind a bátorság tekintetében: sokan nem mernek kilépni a komfortzónájukból, és nem használják ki azt a sok izgalmas lehetőséget, ami a vadak elkészítésében rejlik. A vadételek hiányának ugyanakkor gazdasági vonatkozása is van: a vadhús magas ára, aminek a feloldása az lehet, ha a vadételekhez kellő exkluzivitással közelítenek a séfek.

Új szövetségben a történelmi szállodák

Idén tavasszal újabb, határokon átívelő szállodai szervezettel bővült az európai turizmus: a Schlosshotels&Herrenhäuser, a Historic Hotels of Slovakia, a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége, illetve kilenc ország több mint száz történelmi szállodája kapcsolódott össze a Heritage Hotels of Europe „esernyője” alatt. A társaság létrejöttének célja a kulturális turizmus erősítése és az országok összekapcsolódása Európa-szerte. A Heritage Hotels of Europe jelenleg Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Svájc történelmi szállodáit egyesíti.