Kávézójában alszik egy belga nő tiltakozásul a zárlat ellen

Forrás: turizmus.com

 2021. január 19. 15:45

Belgiumban egy kávézótulajdonosnál betelt a pohár a korlátozások miatt: úgy döntött, hogy kávézójában fog aludni, így tiltakozva az ágazat hónapok óta tartó leállása ellen.

Christelle Carion az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, rettenetesen nehéz kitartani ebben a helyzetben, anélkül, hogy dolgozna.

A 48 éves nő egy hete költözött be az ország keleti részén, Pepinster faluban található Amon Nos Autes nevű kávézójába. A második nap egy ismerősétől kapott egy katonai ágyat, azóta azon alszik. A tiltakozása alatt nem vesz magához szilárd ételt, csak levesen, kávén és cigarettán él. A célja az, hogy felhívja a figyelmet azokra a megpróbáltatásokra, amelyeket ő és más belga bár- és étteremtulajdonosok élnek át nap mint nap a korlátozások bevezetése óta.

A vendéglátóipari egységeket október 19-én kötelezték arra, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott szabályok alapján ismét bezárják kapuikat. Korábban, az első hullám idején három hónapra kellett bezárniuk.

Carion azt mondta: az, hogy az újranyitás lehetséges dátumait újra és újra későbbre halasztják a hatóságok, csak táplálja az elkeseredettségét, fél attól, hogy elveszít mindent, amiért 12 évig dolgozott.

kavezo_zarva_123rf

A vendéglátósok pénzügyi támogatást kapnak a belga kormánytól, de sok esetben ez nem elegendő a túléléshez

Fotó: 123rf.com

Már a második hullám elején eszébe jutott, hogy tiltakozzon az ellen, hogy mindig az éttermek és kávézók az elsők, amelyek elveszítik megélhetési forrásaikat. A kávézótulajdonos reméli, hogy tiltakozását meghallgatják majd a politikusok. Bár a belga kormány pénzügyi támogatást nyújt a bároknak, kávézóknak és szállodáknak – ami Carion esetében havi 2700 euró adózás nélkül –, ez sokak számára nem elegendő a túléléshez. A belga vendéglátóhelyek mintegy 40 százaléka már az első lezárást követően a csőd szélén állt, a Foodservice Alliance tavalyi felmérése alapján.