Kávézót nyitott a szakma legendás alakja, Bucsics Imre

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 25. 08:25

Az augusztusban nyílt budajenői Bucsics Kávéházzal újabb fejezet kezdődött a közel százéves vendéglős dinasztia történetében.

Ritka, hogy valaki 80 év fölött még új vállalkozásba kezdjen, most mégis egy ilyen eseményről számolhatunk be. A hazai vendéglátás nagy öregje, Bucsics Imre, aki több mint 60 éve kezdte a szakmát, augusztus első hetében új családi kávéházat nyitott lányával, Bucsics Mártával.

Közel százéves családi hagyomány folytatódik Budajenőn

Fotó: Bozzai Attila

A budajenői üzletet Márta vezeti, aki szintén szakmabeli: az ő pályafutása a Fórum Hotel legendás Bécsi Kávézójában indult, majd több neves hazai étteremben és kávéházban is dolgozott.

Egy 1925-ben épült parasztházban alakították ki a budajenői üzletet, amit ehhez illően régi bútorokkal és használati tárgyakkal rendezték be, Bucsics úr még édesapja 1925-ben nyílt győrszentiváni vendéglőjéből is átmentett néhány régi darabot.

Az újonnan nyílt kávézóról Bucsics Imre elmondta, azzal a szándékkal építette, hogy a dinasztia negyedik generációját képviselő lányának is legyen saját vendéglője.

Régi bútorokkal rendezték be a kávézót

Fotó: Bozzai Attila

„Édesapám 1925-ben kezdte a szakmát tanulóként Győrben, ahonnan egyből Pestre, a Gundelba került. Két évvel később hazatért, és saját üzletet nyitott Győrszentivánon, ugyanott, ahol a nagyapámnak is volt egy hagyományos kocsmája. Mi már a Bucsics vendéglőben születtünk, ott nőttem bele a szakmába. A most megnyitott kávézóval ezt a hagyományt szeretnénk folyatni, hiszen lassan száz éve lesz, hogy a családunk elkötelezte magát a vendéglátás mellett."

A budajenői kávéházban kézműves fagylaltokat, házi süteményeket, házi rétest, frissen készült meleg tésztákat kínálnak. Bucsics úr is mindennap benéz az üzletbe, mert, mint mondja, mindig jönnek ismerős vendégek.

 

Az életpálya

Bucsics Imre a családi hagyományokat folytatva választotta a vendéglős szakmát. Győri tanulmányai után 1959-től a budapesti Béke Szállodában kezdett pincérként, majd öt évvel később az étterem üzletvezetője lett. Kisebb kitérőt jelentett a balatonfüredi Hotel Marina, majd a csopaki Malom Csárda.

A hatvanas évek elejétől öt éven át dolgozott a Duna Intercontinental éttermének üzletvezetőjeként. Utána ismét a Béke hotel következett, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint harminc évet eltöltött.

Nyitástól kezdve ő vitte a szállodához tartozó hármashatárhegyi Udvarház éttermet, amit később három éven keresztül bérelt is.

1997-ben nyitotta meg saját vendéglőjét, a budajenői Tante Susannét, amit több mint egy évtizeden át vezetett.