Kedvezményes hitelekkel segít az osztrák turizmusbank

Forrás: turizmus.com

 2015. február 08. 12:47

Az osztrák turisztikai vállalkozások 2020-ig rendkívül kedvező hitelfeltételekkel, állami garancia mellett további 250 millió euró hitelt vehetnek igénybe, ezzel az osztrák turizmusban további növekedést és munkahelyteremtést generálnak. Az összegből idén már 63 millió euró rendelkezésre áll.

Az Osztrák Gazdasági Minisztérium, az Osztrák Hotel- és Turizmusbank (ÖHT), valamint az Európai Befektetési Bank (EIB) közös közleménye szerint különösen támogatandó az innováció, a minőség javítása és az egész évre kiterjedő vendégfogadás. Mindez vonzóbb a vendégeknek és javítja a versenyképességet.

Az osztrák gazdasági és turisztikai miniszter, Reinhold Mitterlehner szerint Ausztriában a turizmus nemcsak kulcságazat, hanem a gazdasági válság idején is erőteljes és növekedőképes volt, különösen a kkv-k teljesítettek jól. Segíteni kívánják a kevéssé hitelképes, de sikeres vállalkozásokat a saját forrás biztosításában is.

Az ÖHT vezetője szerint különösen szükség van hosszú futamidejű, támogatott hitelekre. Lehetőség van még arra is, hogy a tartományok a kamatszolgálatot átvegyék. A Turizmusbank a one-stop elv alapján – összefogva az államot és a tartományokat is – gyorsan és alacsony költségek mellett juttatja hitelhez a vállalkozásokat.

Az ún. mikrovállalkozói keret 11,5 millió euró, és a vállalkozók 300 euró maximális összegig  vehetnek fel hiteleket, 0,75 százalékos kamat mellett. Ez különösen hasznosnak bizonyul a vendéglátásban, készletbeszerzésre, szellőző berendezésekre, vagy energiahatékonyságot javító fejlesztésekre is lehet fordítani.

A miniszter büszke arra is, hogy a turizmus befektetései meghaladják a gazdaság befektetéseinek növekedési ütemét. Tavaly az ÖHT koordinálásban létrejött 229 millió euró hitel 780 millió euró értékű beruházást hozott létre, valamint 24 ezer új munkahelyet teremtett.

Míg tíz évvel ezelőtt a legtöbbet a wellness területén fektettek be, manapság inkább az üzemek méretének optimalizálására, bővítésre koncentrálnak, erősítve a nemzetközi szintű versenyképességet. A saját tőke aránya is emelkedik a szállodaiparban, a 3 csillagos szállodáké most már eléri a 4-5 csillagosoknál tapasztalt 10 százalékot.

A tapasztalatok szerint a turisztikai befektetések jótékonyan hatnak a 30 km-en belüli építési, berendező és  szerelő vállalkozások tevékenységére is.

Az Osztrák Hotel és Turizmusbank 1947 óta támogatja a turisztikai és szabadidő-beruházások, fejlesztések megvalósulását, a Gazdasági Minisztérium megbízásából végzi munkáját. Tevékenysége különösen a kkv-k életképes fejlődését, versenyképességét segíti.

(Forrás: Osztrák Szállodaszövetség)