HOTCO: Kedvező jövőkép és borúlátás egyaránt jellemzi a szállodai befektetéseket

Szerző: Torma Bernadett

Forrás: turizmus.com

 2022. május 31. 18:05

A befektetőket és utazásszervezőket kedvező jövőkép fogadta a budapesti Kempinskiben rendezett kétnapos HOTCO 2022 konferencián, míg a szállodatulajdonosok és nemzetközi, regionális igazgatók elé borús képet festettek az előadók.

Az itthon alaposan áttárgyalt munkaerőhiány témája köszönt vissza nemzetközi szinten is, a május 30-ai panelbeszélgetéseket árnyékként követte a visszatérő, megoldatlan probléma.

A kelet-közép-európai és kaukázusi régióra koncentráló nemzetközi szállodai befektetési konferencia panelbeszélgetéseit megelőzően James Chapell, a szervező Horwath HTL turisztikai tanácsadó cég nemzetközi üzletvezetési igazgatója, aznapi reptéri élményeit megosztva,  örömmel üdvözölte a visszatérő nemzetközi légiforgalmat, ugyanakkor saját bőrén tapasztalta meg az egyre inkább eluralkodó járattörlések mizériáját.

A munkaerőhiány olyan mértékeket ölt régiószerte, hogy 30-40 perces éttermi várakozási időkről hallani, csupán a rendelést megelőzően. Az igazgató meglátásaiban visszaköszön, amit a hazai szektor képviselői is hangoztatnak: a helyek többsége a szükséges munkaerő 50-60%-ával kell, hogy beérje.

Chapell idézve a Sunday Timest megállapította, hogy a gazdasági fejlődés hosszú távú visszatartó ereje lesz a betöltetlen állások űrje a turizmus-vendéglátásban.

Panelbeszélgetés a HOTCO nemzetközi szállodai befektetési konferencián

Fotó: turizmus.com

Az Egyesült Királyságban a valaha tapasztalt egyik legmagasabb foglalkoztatási ráta mellett 1,3 milliót számlál az összes üres álláshely.

Thomas Emanuel, az STR vezérigazgatója vázolta az összeurópai és nemzetközi képet. Az emelkedő árakat a statisztikák világosan fölé helyezik az eddig leginkább utazást visszatartó erőnek, a Covidnak.

Az STR statisztikák alapján egyértelmű, hogy felfelé ívelő szezonra és átlagárakra számíthatunk kontinensszerte, a 2019-es foglaltsági szint 80%-át már átlagosan elérte, s az európai nagyvárosok már június közepére behozhatják a 90-100%-ot is.

Hétvégi szabadidős foglaltságok tekintetében Budapest bronzérmes, Kelet-Közép--Európában Bukarest és Belgrád előzi. Fővárosunk 2019-es foglaltságát még csak közelíti, de az első két negyedévben nem érte el. Emanuel kiemelte, hogy az áfakulcs leszállítása nagyban meglátszik a tavalyi átlagárak növekedésében, a tendencia most is tart.

Amit minden ország megsínylik, az a kínai utazók és a szabadidős csoportok hiánya. Az utóbbira nem nagy mértéken támaszkodó fővárosok, mint Varsó, Bukarest és Belgrád teljes mértékben utolérték a Covid előtti átlagos foglaltsági szintjüket.

A 2001-es válságot követő körülbelül 7 évet igénylő visszatéréshez képest ágazatszerte meglepetésnek adtak hangot a szakemberek a most várható két szezonra nézve.

Kevin Edwards, az Alliants nemzetközi üzletfejlesztési igazgatója a technológiai megújulást látja megoldásként, de csak akkor, ha a dolgozók továbbképzésével is társul, kéz a kézen. Ez csak akkor valósulhat meg, ha a dolgozók hajlandóak lecserélni a jól bevált analóg módszereket, utalva ezzel Nagy-Szász István, a CPI Hotels magyar-szlovák ágának regionális igazgatója saját élményeire.

A változást apránként, a személyzet folyamatos megkérdezésével lehet elhozni Kerek Péter, az Accent Hotels ügyvezetőigazgató-helyettese szerint. Ami jól működik a mai napig, arra felesleges energiát kár áldozni.

Pankaj Birla, a Marriott International kelet-európai régiós alelnöke több lépésből álló megoldáscsomagot javasol a munkaerő visszaszerzésére. Rendhagyó módon már a helyszínen tesznek ajánlatot a megfelelő jelentkezőknek, megelőzve a versenytársak közbelépését. Birla szerint kötelező lenne mindenkinek tiszteletben tartani a munka-magánélet egyensúlyát, ezzel téve a szakmát újra vonzóvá.

Scott Antel nemzetközi turisztikai jogász a sötét oldalra világított rá, szerinte ha csak a javadalmazást és a külföldi munkaerő importálását nézzük, egyfajta „light rabszolgaságnak” is nevezhetnénk, amit az ágazat művel.

A munkaintenzív ágazatban dolgozók fair béreket érdemelnének, az extra szervízdíjak hiánya mögé nem sokáig lehet bújni. Nagy-Szász szerint nem kell sok évnek eltelnie ahhoz, hogy csak a luxusszálláshelyeken találkozzunk recepcióssal, máshol a technológia, a kiszervezés elveszi a munkakör értelmét. E helyett az energiaköltségek optimalizálását javasolja.

Chapell panelzáró megjegyzésében a jelenlegi ágazati helyzetképet Marie Antoinette utolsó pillanataihoz hasonlította.

A jelenlévőket Mary Gostelow, a szállodaipar egyedülálló és általánosan elismert bibliájának, a havonta megjelenő Gostelow Report piackutatásnak a tulajdonosa-szerkesztője, a Girlahead utazóblog írója inspirálta, aki a kelet-közép-európai szervizről azt mondta, hogy legalább olyan jó minőségű, mint a világ legjobbjai, üzenve az utazásszervezőknek, hogy használják ki az itt rejlő potenciált. Cselekvésre sürgette a döntéshozókat és légitársaságokat, hogy sűrítsék a régióba érkező közvetlen járatokat, egyszerű megoldást kínálva a komplex átszállások miatt vonakodóknak.