Kékfrankosok áprilisi randevúja a Körúton

Forrás: turizmus.com

 2016. április 24. 15:29

Bár a kékfrankoshoz általában Sopront társítjuk, az ország minden részéből – sőt a közép-szlovákiai borvidékről is - érkeztek kiállítók a szombati Kékfrankos Április Nagykóstolóra, amelyre hagyományosan a körúti Corinthia szállóban került sor.

A látogatók kíváncsiak voltak kisebb, kevésbé ismert borházak produktumaira is, a gyönki Grál Borpince, a kürti Kasnyik Családi Pincészet, vagy a kunsági Birkás Borház szintén ezek közé tartozott. A kékfrankosból készült rozék voltak a slágerek, köztük is kiemelkedett a Homola Pincészet 100 % Habzó Rozéja, amelynek minősége felért a jobb prosecco-kkal. Homoláék idei rendezvényei iránt már most nagy volt az érdeklődés.

A legnagyobbak boraival a Mesterkurzus teremben találkozhattak a borkedvelők, a Frittmann, a Koch, a Mészáros, St Andrea, vagy Villányból Günzer Tamás pincészete szintén azok közé tartozott, akik nagy boraikat most egy kisebb kör részére szánták.

Soproni hagyomány, hogy a kékfrankos nevét a Bonaparte Napóleon hódító seregében szolgáló katonák pénzéről kapta, a jobb borokat ugyanis a helyi gazdák csak az értékesebb kék színű régi francia papírpénzért mérték a katonáknak, a fehér színű háborús papírpénz nem kellett nekik. A sztori egyébként a történészek szerint nem igaz, de része ma már a helytörténetnek és a borászati krónikáknak.

A körúti kékfrankos parádét ezúttal is kiegészítették a megszokott kézműves kolbász, sajt, csokoládé és más élelmiszerek ínycsiklandó kínálata, köztük nagy sikert arattak a szarvasgomba olajjal ízesített pástétomok.