Kelet-Európában Budapest vonzza leginkább a tőkebefektetéseket

Forrás: MTI

 2014. március 12. 17:05

Budapest a működőtőke-befektetők számára a legvonzóbb város Kelet-Európában - a magyar fővárost a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) nevezése alapján a Financial Times csoporthoz tartozó befektetési melléklet, az fDi Magazine sorolta első helyre 2014-2015-ben.

A versenyen összesen 468 európai város és régió indult különböző kategóriákban.

A külföldön terjeszkedő befektetőknek, tanácsadóknak szóló szaklap több különböző kategóriában is Magyarország két régióját, valamint Budapestet a legversenyképesebb tíz közé sorolta tőkebefektetés szempontjából.

Az elismerést Berényi János, a versenyre a pályázatot benyújtó Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke vette át szerdán Európa egyik vezető ingatlanfejlesztési szakkiállításához, a MIPIM-hez kapcsolódó ünnepségen, Cannesban.
Berényi János a díj átvétele után hangsúlyozta: óriási bizalom, hogy a világ egyik vezető gazdasági magazinja a Financial Times szakmelléklete Budapestet első helyen ajánlja befektetési célpontnak Kelet-Európában a 2014 és 2015 évekre.

Hozzátette: az elismerés egyrészt bizonyítja, hogy a kormány befektésösztönzésre tett lépései sikeresek, másrészt rácáfol a nemzetközi sajtóban időnként olvasható, a magyarországi befektetéseket kedvezőtlen színben feltüntető írásokra is.
Úgy vélte, az eredmény elérésében jelentős szerepet játszottak a HITA munkatársai, akik az elmúlt időszakban tudásalapú szolgáltatóközpontok magyarországi letelepedését segítették elő. Az elmúlt években nagy nemzetközi cégek mintegy 80, magas hozzáadott értékkel dolgozó szolgáltatóközpontot hoztak Magyarországra, többségüket Budapestre, ami mutatja azt is, hogy itt megtalálták a szükséges szellemi kapacitást megfizethető áron, és biztosítottnak látják az utánpótlást is.

A HITA elnöke hangsúlyozta: a befektetők azért jönnek Magyarországra, mert a magyar kormány befektetőbarát környezetet teremt, az ország gazdasági mutatói jók - amit az Európai Unió is elismert -, továbbá gazdasági növekedési lehetőséget látnak.
A Financial Times befektetőknek szóló melléklete kétévente hirdeti meg a versenyt a befektetési területek között, ez alapján alakítja ki álláspontját, hogy mely területeket ajánlja a befektetők figyelmébe. Ebbe a versenybe nevezett be a HITA, ahol a legjobb befektetői címért az idén 468 európai város és régió indult. Magyarország, azon belül kiemelten Budapest a kelet-európai országok között az első helyen végzett, megelőzve egyebek között Moszkvát, Prágát, Pozsonyt, az európai nagyvárosok közötti összesítésben kilencedik lett az orosz főváros előtt.

A HITA közreműködésével tavaly 1,2 milliárd euró, mintegy 360 milliárd forint külföldi működőtőke jött Magyarországra, ezzel a teljesítménnyel a visegrádi országok között is előkelő helyen végzett az ország. Az utóbbi időben a Magyarországra települt tudásközpontok 30 ezer, magasan kvalifikált szakembert foglalkoztató új munkahelyet hoztak az országnak, és továbbra is jók a kilátások, mert 36 hasonló megkeresésen dolgoznak a HITA munkatársai - mondta Berényi János, hozzátéve: ha ezek megvalósulnak, további 8-10 ezer munkahely jöhetne létre.

A HITA tájékoztatása szerint a Financial Times fDi Magazine pályázaton több kategóriában is az első tízbe rangsorolták Magyarországot és Budapestet. A főváros a hetedik helyen végzett a költséghatékonyság alapján, nyolcadik lett az FDI-stratégia szempontjából, ötödik az üzleti környezet tekintetében, és kilencedik helyet ért el a tíz legjobb európai főváros között tőkevonzásban. Emellett Magyarország két régiója is felkerült a legversenyképesebb TOP10-es listára, költséghatékonysági szempontból a Dél-dunántúli Régió a hatodik helyezést érte el, míg a nagy méretű régiók versenyében az Észak-alföldi a harmadik helyet kapta.