Keleten a helyzet - MSZÉSZ régióülés Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2018. március 13. 18:30

Összesen 23 társult tag és 14 szálloda képviseletében csaknem 60 fő gyűlt össze a debreceni Hotel Lycium szállodában a szállodaszövetség keleti régióülésén.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének találkozójára 4 újonnan csatlakozó szálloda képviselője is eljött.

Mint Szerdi Zsuzsanna régióvezető, a vendéglátó szálloda igazgatója elmondta, a programban elsősorban a közös párbeszédre, kérdésekre és válaszokra szerették volna helyezni a hangsúlyt az ismeretközlő – szintén nagyon hasznos - előadások mellett. Ennek szellemében már az elején tagi párbeszédre került sor az aktuális kérdésekről, például, hogy ki hogyan alkalmazza az 5%-os vendéglátás áfát, ki hol tart az MPLC-vel, és melyek a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázattal kapcsolatos konkrét tapasztalatok.

A networking ezúttal is fontos volt

Fotó: turizmus.com

A tagszállodák elmondása szerint idén is folytatódott a 8-10%-os forgalombővülés, a tavalyi erős bázisszámok ellenére, a hotelek a teljes első félévre nézve bizakodóak. Lukács Attila, az MSZÉSZ titkára a régió trendjeit elemezve többek között kiemelte, tavaly kiemelkedő mértékben, 16%-kal nőtt a régióban a RevPar, az átlag szobaár 7,8 százalékkal emelkedett.

Éppen az attrakciófejlesztésről is tárgyalnak

Fotó: turizmus.com

A jelenlévőket Dr. Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta: épen ezen a napon zajlik egy egyeztetés a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a kiemelt térségben megvalósuló attrakciófejlesztésekről, a tárgyalás a következő napon Hajdúszoboszlón folytatódik. Az attrakciófejlesztés az egyik olyan téma, amely a régióbeli szolgáltatók érdeklődésének középpontjában áll. Ide tartozik még a Kisfaludy program is. A régiót két kiemelt térség is érinti: a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségben a napokban kell benyújtani a pályázatot, és információink szerint küszöbön áll a Debrecen-Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt térség szálláshely fejlesztési pályázatának a meghirdetése is.

Az okos adózás is napirenden volt

Fotó: turizmus.com

A nap folyamán hagyományosan érdekfeszítő előadást hallhattak a szállodások Antalóczy Györgyné Marikától a 2018. évi adóváltozásokról, a szállodák okos adózásáról és az áfa alkalmazásáról, majd Gyenes Ákos osztott meg a hallgatósággal 10+1 tippet a hatékony értékesítésről és az online marketingről.

A két előadásra való tekintettel a találkozón a szállodaigazgatókon kívül sok értékesítő és pénzügyes kolléga is részt vett a tagság részéről.

A jól sikerült és hasznos tanácskozás ezúttal is networkinggel ért véget, mely szintén fontos pontja ezeknek az alkalmaknak.