Keleti MSZÉSZ tanácskozás

Forrás: turizmus.com

 2016. június 19. 16:00

Az MSZÉSZ Keleti Régiója Szerdi Zsuzsa régióvezető kezdeményezésére és vezetésével újabb szakmai beszélgetést, konzultációt szervezett június 17-én Debrecenben, melyen részt vett Niklai Ákos az MSZÉSZ elnöke és Könnyid László alelnök is.

A megbeszélésen Debrecenből, Hajdúszoboszlóról és Nyíregyházáról vettek részt szállodaigazgatók.

Az év első 4 hónapjában a régió szállodái jól teljesítettek. Debrecenben 11% volt a vendégéjszaka növekedés, ezen belül a külföldi vendégéjszakák 26%-kal nőttek. Az átlagár növekedés 17%, a bruttó REVPAR növekedés 42% volt. Hajdúszoboszlón a vendégéjszakák 7%-kal növekedtek, itt is a külföldi vendégéjszaka növekedés kiemelkedő, 18% volt. Az átlagár növekedés 1%, a bruttó REVPAR növekedés 10% volt.

A szállodások elmondása szerint a létszámhiány minden munkakörben drámai, nagy az elvándorlás, magas jövedelmekkel sem lehet már a munkaerőt megtartani, a diák munka sem megoldás. Ilyen munkaerőhiány mellett nehéz fegyelmet tartani, az elvárt minőségi szolgáltatásokat teljesíteni. A drámai helyzet mielőbbi és hatékony központi, állami beavatkozásért kiált – tájékoztatott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A szakmai iskolákból nagyon kevés tanuló végez, a tanulóévek alatt nagy a lemorzsolódás. A munkaerő piaci szakmunkásigények meghatározásakor legalább + 50%-ot érdemes tervezni.

A régió vállalkozói értékelik a vendéglátás ÁFA kulcsának csökkentésére, a SZÉP Kártya megtartására hozott kormányzati intézkedéseket, ugyanakkor sürgetik a szállodai ÁFA kulcs 5%-ra történő csökkentését, mely segít a szállodák jövedelmezőségének, versenyképességének helyreállítását, a szállodák drámai munkaerőhelyzetének javítását, továbbá a marketingforrásokból dedikáltan a régió is az elmúlt évek stagnálását követően növelheti a beutazó forgalmat.

A szállodások várják a rekonstrukciókat, a fejlesztéseket segítő pályázatok kiírását.

A szakma értékeli a Hotelstars nemzeti védjegy rendszert, ugyanakkor évek óta reklamálják, hogy nincsenek hatékony állami, fogyasztóvédelmi, hatósági intézkedések a jogosulatlan csillagok levételére.

A régió szállodásai magasnak tartják az Artisjus díjait, a szövetség vezetői jelezték, hogy az Artisjus a jövő évi díjak előkészítése érdekében felméréseket fog végezni a szállodáknál, éttermeknél.

A résztvevők remélik, hogy a régió olimpiai helyszínként is szóba jöhet.