Kell-e a szilveszteri bulihoz védettségi igazolvány?

Forrás: turizmus.com

 2021. december 27. 14:29

Milyen járványügyi szabályok vonatkoznak a szállodák és éttermek által szervezett szilveszteri rendezvényekre? Milyen esetben kell a szolgáltatónak védettségi igazolványt kérni a vendégektől? A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tájékoztatást kért a hatóságoktól a fenti kérdésekben.

Szilveszter közeledtével, amely az egyik kiemelt bevételi időszak mind a szállodák, mind az éttermek számára, sok turisztikai vállalkozás érdeklődött az MSZÉSZ-nél az óévbúcsúztató rendezvényeket érintő védelmi intézkedésekről. A szállodák szinte kivétel nélkül ebben az évben is kínálnak szilveszteri vacsoraesteket. A szövetség ezért a Belügyminisztériumhoz fordult állásfoglalásért, hogy milyen keretek között valósulhatnak meg a szilveszteri programok, és mikor kell védettségi igazolványt kérni a vendégektől.

Mint ismeretes, a jelenleg hatályban lévő jogszabályok alapján a szálláshelyek és vendéglátó egységek korlátozás nélkül fogadhatnak vendégeket, azonban a rendezvények kapcsán több megkötés is szerepel a védelmi intézkedéseket taglaló 484/2020 (XI.10.) Korm. rendeletben.

Az Operatív Törzstől kapott tájékoztatás szerint amennyiben a szilveszteri rendezvény fő szolgáltatása a vacsora, és ahhoz társul egyéb szolgáltatásként élő zene vagy más színpadi produkció, akkor arra az éttermi szolgáltatás szabályai vonatkoznak.

Így nem szükség védettségi igazolvány a részvételhez:

  • ha egy szálláshely szilveszterkor több órás, ültetett, tánc nélküli, ünnepi vacsorát tart a szállóvendégek részére élő háttérzenével, bűvész vagy humorista fellépésével;
  • ha egy különálló étterem szervez a fenti tartalommal programestet, amelyre elővételben jegyeket értékesít.

 

A szállodák szinte kivétel nélkül ebben az évben is kínálnak szilveszteri vacsoraesteket

Fotó: 123rf

Amennyiben a szilveszteri program fő szolgáltatásként zeneszolgáltatással és táncmulatsággal egybekötött rendezvény, úgy az a rendelet szerint zenés-táncos rendezvénynek minősül, amely létszámtól függetlenül kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható.

Kötelező tehát a védettségi igazolványt felmutatni:

  • a szálláshelyen szervezett, tánccal, koncerttel, vacsorával egybekötött, hajnalig tartó óévbúcsúztató program résztvevőinek, függetlenül attól, hogy szálló-, vagy külső vendégről van-e szó;
  • a különálló étteremben zenével, tánccal egybekötött szilveszteri vacsoraest résztvevőinek.