„Kell egy sztori", avagy hogyan lehet betörni a kínai piacra?

Forrás: turizmus.com

 2015. május 09. 11:41

„A méret a lényeg" - így kezdődik Kelet-Ázsia egyik legjelentősebb élelmiszeripari kiállításának hivatalos sajtóközleménye, s a számok valóban impozánsak: 87 ország és régió több mint 2734 kiállítója mutatta be termékeit a 110 országból érkezett 55000 látogatónak Sanghajban.

A kiállításon Magyarország is részt vett, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága szervezésében és támogatásával nyolc magyar cég jelent meg a rangos élelmiszeripari seregszemlén.

A magyar kiállítók egybehangzó véleménye, hogy a kínai piacra csak több éven át tartó szisztematikus megalapozó munka után, többek között folyamatos kiállítási jelenlét után lehet sikerrel belépni. Ezen kívül kell egy „sztori", vagyis ki kell alakítani a termék egyedi karakterét.

Fülöp Gábor Zoltán, az Agrosprint tulajdonos-ügyvezetője Kanadából érkezett Sanghajba, ahonnan Dél-Koreába utazik majd tovább, jelezve ezzel, a kiállításokon való részvételt rendkívül hatékony üzlet- és információszerzési formának gondolják. Az exportorientált cég fagyasztott gyümölcseivel és zöldségeivel célozza meg Kínát.

Sivák Zoltán, a Hunland Food termékmenedzsere elmondta, szintén elsősorban exportra termelő cégük folyamatosan jelen van az élelmiszeripari kiállításokon, amely gyümölcsöző stratégiának bizonyul. Hidegen kezelt mézet, diót, mákot és - a világon másodmagukkal -, mustárlisztet forgalmaznak.

Szován Attila, a Magna Pálinka export menedzsere elmondása szerint „reményekkel tele" érkezett Sanghajba. Egyedülálló termékük, a máklikőr Magyarországon hódit, a belföldi sikerekre alapozva tervezik a külföldi expanziót.

Takács Judit, a Peridot Aqua képviselője is a szisztematikus építkezésben bízik. A tavalyelőtti kiállításon megismert partnerrel az elmúlt évben szerződtek, s már meg is indultak alacsony deutérium tartalmú ásványvíz szállításaik Kínába.

A Szentkirályi kizárólagos forgalmazója, a Starlit Kft. 2013-ban Kínában is nyitott irodát. Ahogy azt J. Chen Csilla, tulajdonos-ügyvezető elmondta, az ásványvizek és az üdítők forgalmazása mellett, a Kínában kevésbé ismert pástétomok piaci bevezetésén is fáradoznak.

Borászati cégeink is egyre komolyabb eredményeket érnek el a kínai piacon. Gaálné Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója elmondta, az ázsiai, azon belül a kínai borfogyasztás folyamatosan nő, hatalmas lehetőségeket rejt a piac. Idő kell az érdemi megjelenéshez, az „első három év csak az ismerkedésé" – tette hozzá. Örömmel említette, hogy a Tokaji Késői Arany 2013-as évjáratú boruk a China Wine & Spirit Awards-on tegnap aranyérmet nyert.

A sok éve Kínában élő, a Gróf Dregenfeld borászatot képviselő Officir József szerint a kínai piac meghódításának kulcsa a minőségi és mennyiségi elvárások folyamatos, egyenletes és magas színvonalú teljesítése.