Kemenceskanzen és gasztroudvar nyílt Balatonendréden

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 09:35

A balatonendrédi Kemencés Udvar 15 működő kemencéjének helyet adó skanzent kulturális turisztikai termékként vezetik be a régió turizmusába azzal a szándékkal, hogy a mindenkori Balaton-élmény és a Balaton kulturális értéktárának részévé váljon.

„Mi fűtjük a Balatont!” Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmusába a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar.

Országgyűlési képviselők és polgármesterek a szűk körű szakmai megnyitón

Fotó: Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei mellett a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis egy füst alatt. Úgy értékelték, hogy ezzel valódi, négy évszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.
A nyitó előadás skanzentúrával és kemencékben sült finomságokat felvonultató ebéddel folytatódott. A délutáni kerekasztal-beszélgetésen baráti „parázs vita” bontakozott ki arról, a turisztikai szolgáltatók hogyan alakítsák jövőjüket a Balaton szolgálatában, illetve milyen további közös feladatok és együttműködések szükségesek az egész éves Balaton koncepció megvalósításához.

Finom falatok a kemencéből

Fotó: Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói a paradigmaváltást hirdető nemzeti turizmus hívó szavára döntöttek úgy, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmusfejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni.

 

Azt remélik, kezdeményezésük nemcsak hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

Gasztrorendezvényeket, kemencés vásárokat, családi napokat tartanak majd a skanzenben

Fotó: Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztrorendezvények, kemencés vásárok, családi napok és egyéb kulináris események szerepelnek. A gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el, de a skanzen 15 kemencés kiállítótere minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható.

 

A skanzen weblapja elérhető IDE kattintva.