Kempinski Budapest 30 – Stephan Interthal 15

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. október 02. 07:56

Napjainkban szállodaigazgatókkal szinte csak a közelmúlt és a közeljövő nehézségeiről beszélgetünk. Ezúttal kicsit más a helyzet, igaz, a beszélgetés apropója egy sikeres ház jubileuma.

Ön és a Kempinski Hotel Corvinus Budapest dupla jubileumot ünnepelnek idén. Az első és második budapesti ciklusát összeadva Ön 15 éve vezeti a szállodát, amely 30 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit. Milyen érzés mindezt ünnepelni?

Hadd tegyem még hozzá, hogy a Kempinski szállodacsoport a 125. évfordulóját ünnepli idén, jómagam pedig egy év híján 30 éve szolgálom a céget. De visszatérve a kérdésre, engem különleges viszony fűz Budapesthez és ehhez a szállodához. Nagyon örültem, amikor a 2004-ben véget ért első ciklusom után – berlini, müncheni, pekingi és moszkvai Kempinski szállodákban szerzett hotel- és területi igazgatói tapasztalattal gazdagodva –, 2014-ben visszatértem a magyar fővárosba, amit második otthonomnak tekintek. Számomra ez a jubileum pályafutásom egyik legszebb állomása is egyben.

Stephan Interthal

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Hogy élte meg a Covid-krízist, s hogyan éli meg a mostani, háború és energiaválság okozta nehézségeket?

A Covid-zárlat alatt meg kellett élnem azt az érzést, milyen bemenni, dolgozni egy olyan szállodába, ahol heteken át jó, ha két-három vendég volt a 353 szobánkban. De akkor sem zártunk be. Persze megtehettük, mert értő és nagyvonalú tulajdonosaink bíztak bennünk, és – az állami támogatásokon túl – finanszírozták a nehéz heteket, hónapokat.

A mostani helyzet is tele van kihívásokkal, de annyival azért egyszerűbb, hogy sem az ország, sem a város nincs lezárva, s egyelőre remekül alakul a szezon. Az energiaköltségek – remélhetőleg átmeneti – elszabadulása esetén újra bízhatunk majd tulajdonosaink támogatásában, de persze mi is dolgozunk azon, hogy gazdaságosan tudjunk működni.

A szálloda lakosztályainak falait neves művészek alkotásai díszítik

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Melyek voltak a 30 éves ház legjobb pillanatai?

A magyarországi rendszerváltás után a Kempinski Corvinus volt az első, újonnan nyíló luxusszálloda Budapesten. Az elején kivételezett helyzetben voltunk, de egy idő után sorra nyíltak a nemzetközi szállodaláncok házai. Fontos volt, hogy a megnövekedett versenyhelyzetben se veszítsük el privát és céges ügyfeleinket, ezért először 2001–2003 között, majd nemrégiben egy második nagy felújításon esett át a szálloda. A többéves folyamat a földszint teljes átépítésével, majd a konferenciaszint bővítésével és felújításával folytatódott.

Kilenc évvel ezelőtt teljesen átalakítottuk éttermi kínálatunkat, s ma – hűen alapítónk, Berthold Kempinski újító szelleméhez – az ÉS Bisztró, a Nobu, az ÉS Deli, a Blue Fox The Bar és a Living Room révén olyan gasztronómiai kínálatot tudunk felmutatni, amely több vendéget vonz a városból, a helyi közösségből, mint a szállóvendégek közül.

S végül, de nem utolsósorban, hadd említsem meg, hogy az idei év várakozásainkon felül alakult, bár a foglaltság elmarad a 2019-es szinttől, az átlagárunk emelkedése kompenzálja ezt.

Mindezt kivel, milyen személyzettel érték el?

A Covid-járvány, illetve az azt követő újraindulás idején jó néhány munkatársunk köszönt el tőlünk. Vagy pályát módosítottak, vagy valamelyik akkor nyílt, új szállodához szerződtek. Büszkén mondhatom, hogy mára jelentős százalékban visszatértek hozzánk. Azt hiszem, ez is igazolja, hogy jó a személyzeti politikánk, mostani divatos szóval élve az employer branding. De valóban azt gondolom, hogy jó a csapatszellem nálunk, és látszik a dolgozóink teljesítményén, hogy törődünk velük, és nem csak dolgozni járnak be a szállodába, s kialakult bennük az „idetartozás" érzése is.

A Kempinski Budapest arról is híres, hogy a szobákban, a lakosztályokban és a közösségi terekben kortárs magyar műalkotásokban, elsősorban festményekben gyönyörködhetnek a vendégek. Lehet ez a szálloda egyik vonzereje, vagy ez azért túlzás?

A kiadvány címlapja

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Műértő és műgyűjtő tulajdonosaink jóvoltából mintegy 1500 műtárgy díszíti a házat. Új műtárgyak beszerzése fontos szempont volt a szobák és lakosztályok legutóbbi felújítása során is. Nem véletlen, hogy a 30. évforduló kapcsán, Mesélő Lakosztályok címmel reprezentatív kiadvánnyal lepjük meg mind a lakosztályok vendégeit, mind a szeptember 29-i születésnapi parti résztvevőit. (Az ünnepségről készített beszámolónkat itt olvashatják – a szerk.)

Lehet, hogy nem ez a legfontosabb szempont, amikor egy vendég a Corvinus Kempinski mellett dönt, azt azonban bátran mondhatom, hogy a nálunk lakók értékelik ezt a környezetet, s nemritkán tesznek vételi ajánlatot arra a műtárgyra, ami a szobájukat díszítette. Persze a gyűjteményünk nem eladó.

Mit gondol a következő 30 évről, mi vár a turizmusra, a szállodaiparra?

A turizmus mindig is érzékeny iparág volt, s ma már bárhol, bármilyen baj van a világban, az érinti a szállodaipart. Mégis, ennyi év tapasztalattal a hátam mögött, megalapozott optimizmussal mondhatom, előbb-utóbb minden válság véget ér. Az emberek szeretnek és akarnak utazni, s amint lehet, azonnal megindul a turistaforgalom. Őszintén hiszek Budapest turisztikai vonzerejében, ez a város a következő 30 évben is a legkeresettebb európai desztinációk között lesz.