Képmutatás vagy környezetvédelem?

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 16. 10:27

A műanyag szívószálak világszerte elkezdődött betiltásáról elmélkedik a Telegraph szakírója. Valóban fontos ezek kiváltása, de át kell gondolni a vendégfogadás általános környezeti hatásmechanizmusát is.

A vendég – előre is jó ízűen csettintve az ínyenc élményre – megrendeli az új-zélandi sült bárányt, amely sok ezer kilométert tett meg, természetesen hűtve, mire elért Európába, és a tányérján landolt. Ezzel az erővel tehát át kellene gondolni az egész vendéglátás koncepcióját. Talán nem kellene utaztatni mellé a kiválóan passzoló chilei borokat, sem ugyanilyen távolságról…

Lehet-e zöld egy szálloda, amelynek éttermében ilyen fogásokat szolgálnak fel? – kérdezi a Telegraph újságírója, majd kicsit sem kertelve szégyentelen képmutatásnak nevezi ezt a fajta gyakorlatot. Nem kíméli a vendégeket sem. Sok turista külföldön mintha elfelejtené, hogy otthon büszkén vegánnak nevezi magát, és teljesen természetesen kipróbálja a helyi húsféléket, és minden mást, ami állati eredetű termék.

Nem környezettudatos a vacsora, ha a hozzávalói több ezer kilométert utaznak

Fotó: pixabay.com

A zöld szálloda újabban divatos téma, de ha alaposabban megvizsgálnánk egy-egy ilyen szálláshely gyakorlatát, nagyon felemás lenne a kép – teszi hozzá. Attól még nem lesz ugyanis zöld egy hotel, hogy a lobbiban strapabíró növényekből készült méregdrága élőfalat telepítenek – ami nagy divat –, vagy hogy a zöld különféle árnyalatait használják fel dekorációként, és látványosan kiállnak az egyébként ma már természetes szelektív hulladékfeldolgozás mellett.