Ünnepeltek a turisztikai tanácsadók, 25 éves a TUTSZ

Forrás: turizmus.com

 2020. december 16. 18:20

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége, a TUTSZ, ennek alkalmából 2020. december 16-án emlékülést tartott a szövetség.

A járvány miatt a Zoom-szobában, illetve korlátozott létszámban a szövetség Andrássy úti székhelyén, a Kraft & Associates irodájában gyűlt össze a tagság.

A tagok sorra felelevenítették az elmúlt 25 évet. Bártfai Endre, a BGE mesteroktatója, a szövetség titkára megemlékezett a TUTSZ időközben elhunyt tagjairól: Hegymegi Jánosról, Lengyel Mártonról, Horvátth Ákosról, Lombosi Gáborról, Brachna Jánosról, Menyhárt Lajosról és Somogyi Jenőről.

Köszöntötte a jelenlévőket Puczkó László turisztikai szakértő is, aki kilenc évig volt a szövetség elnöke, majd Szemrédi József, a Szemrédi Turizmus Tanácsadó Bt. korábbi ügyvezetője, a szövetség korábbi alelnöke is.

Fekete Mátyás szaktanácsadó, a TUTSZ novemberben leköszönt elnöke, a szövetség egyik alapító tagja többek között elmondta: a szövetség eredetileg a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége nevet viselte, 2018 óta használják a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége elnevezést.

Marius Gomola, a Horwath HTL ügyvezetője a kezdetekre visszaemlékezve elmondta: amikor a szállodai tanácsadás műfaja megjelent Magyarországon, a piac kétkedve fogadta. Ezért az alapítók elsődleges célja az volt, hogy lobbitevékenységet végezve erősödjön meg a szövetség. Mint mondta, Hegymegi János először Lengyel Mártont kereste meg az ötlettel, aki a szövetség nevét és a név rövidítését is kitalálta.

Erdei János, az Erdei Turisztikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, aki 2008 és 2014 között vett részt a szövetség munkájában, annak az érzésének adott hangot, hogy az elkövetkező években rengeteg munkája lesz a szövetségnek. Sajnálatos módon ugyanis nagyon sok szállodának és vendéglátóhelynek tulajdonost kell váltania, és a tapasztalt, szakképzett munkaerő nagy részének is távoznia kellett a szakmából.

Karsai Árpád, az S.O.S. Idegenforgalmi Tanácsadó Iroda képviselő üzletvezetője, a TUTSZ egyik alelnöke hozzáfűzte: egy másik veszélyes jelenség a piacon az, hogy a szolgáltatók akár az eredeti árak töredékéért, de mindenképpen forgalmat akarnak generálni, az ennek nyomán kialakuló problémák szintén igénylik majd a szakértői munkát.

Holczerné Szentirmai Ágnes, a TUTSZ elnöke

Fotó: turizmus.com

Holczerné Szentirmai Ágnes, a HON-IFO Üzletviteli Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetője, a szövetség néhány hete megválasztott, sorrendben ötödik elnöke elmondta: a tagság létszáma jelenleg 31 fő, a szövetség eddigi működése során ez a legmagasabb létszám. Az elnök meggyőződése, hogy a hálózatok működtetésében rejlik az az erő, amely segít a mostanihoz hasonló, nehéz helyzetekben. Továbbá ha a tagok összefognak és közösen gondolkodnak, akkor tudnak olyat mondani a turizmus területén, amire oda lehet figyelni.

 

Röviden a TUTSZ-ról

Az immár 25 éves múlttal rendelkező TUTSZ legfőbb célja, hogy összefogja azokat a turisztikai területen dolgozó tanácsadókat, akik és amelyek megfelelnek az egyesület szigorú szakmai és etikai követelményeinek, ezáltal képesek a turisztikai tanácsadási szakma megbecsülését elősegíteni, szakmai szabályainak kialakításában és azok megtartásában tevékenyen részt venni.

A szövetség által végzett tevékenységek: stratégiai tervezés, szállodafejlesztés, attrakciófejlesztés, marketing & branding, desztinációmenedzsment, piackutatás, pénzügyi tanácsadás, képzés, tréning, mentorálás.

A TUTSZ novemberi, tisztújító üléséről itt írtunk.