Kerek Péter: A munkaerő 85-90 százalékát sikerült megtartanunk

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 27. 12:56

Az Accent Hotels 20 szálloda üzemeltetőjeként munkatársai megtartása mellett állt ki, akár a hoteltulajdonosok elvárásaival szemben is. A válság hatására a turisztikai szektor befektetői óvatosabbak lesznek – vetítik előre. Interjú Kerek Péter ügyvezetőigazgató-helyettessel.

Az Accent Hotelsnek mi volt a válságstratégiája, és a portfóliójukban lévő szállodák tulajdonosai mennyire értettek azzal egyet?

Az elmúlt két hónapban rengeteget dolgoztunk, folyamatosan figyeltük, hogy mi történik külföldön, és az összes lehetőségre próbáltunk saját szcenáriókat gyártani. Amiben eltérünk a többi szállodalánctól, hogy az általunk üzemeltetett 20 szállodának 17 tulajdonosa van. A legtöbb házat menedzsmentszerződés keretében üzemeltetjük, azaz együtt sírunk, együtt nevetünk a tulajdonossal. Azt mindannyian értették, hogy kezelnünk kell ezt a válsághelyzetet, a különbség abban mutatkozott – vérmérsékletük szerint –, hogy ki mekkora költségcsökkentést várt el, és hogyan érintse mindez a munkavállalókat, beszállítókat.

Üzemeltetőként a mi álláspontunk a kollégák munkahelyének megtartását védte. Amellett, hogy ezt tartottuk humánus megoldásnak, abból indultunk ki, pár hónapot ki lehet bekkelni, a szállodák újranyitásánál pedig akkor leszünk előnyben, ha a megszokott, a házat ismerő gárdával gyorsan újra tudunk indulni.

 

Sikerült meggyőzniük a tulajdonosokat és ezzel megtartani a csapatot?

A legtöbb szállodában nagyon kevés kollégától váltunk meg, cégcsoport szinten a munkaerő 85-90 százalékát sikerült megtartanunk. Rettenetesen vártuk a kormányzati bértámogatást, amelynek az első változata még nem, de a második, módosított verziója már érdemi segítséget jelentett, a munkaerő nagy hányadára igénybe vesszük.

Ami a tulajdonosokat illeti, egyetlen házat sem veszítettünk el, ahol bérleti szerződést kötöttünk, ott is sikerült megállapodni a szerződés átütemezéséről.

Kerek Péter: Abból indultunk ki, a szállodák újranyitásánál akkor leszünk előnyben, ha a megszokott, a házat ismerő gárdával gyorsan újra tudunk indulni

Fotó: Accent Hotels / Baksi

Mivel foglalták le az állásidő alatt a kollégákat?

Tartottunk képzéseket, elvégeztük a karbantartási munkákat, a régóta húzódó festési, javítási munkálatokat, és ebbe részlegtől függetlenül mindenkit bevontunk. A kollégákkal belső fórumokon, online meetingeken és telefonon folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Az F&B területen kötelező gyakorlatot végző tanulók számára digitális oktatási anyagot dolgoztunk ki.

 

Hét vidéki szállodát elindítanak pünkösdkor, de ezen felül még további öt szállodájuk van országszerte. Milyen megfontolások alapján döntötték el a házak nyitási sorrendjét?

Azokat a szállodákat nyitjuk meg első körben, amelyekben a belföldi szabadidős vendégkör aránya eléri a 60-70 százalékot. Ilyen a sikondai Ambient Hotel is, de ott a folyamatban lévő konyhafejlesztés miatt csak június közepén nyitunk.Ahol az üzleti vendégek több mint 30-40 százalékot tesznek ki, azoknak a házaknak az újranyitását még nem tartjuk gazdaságilag megalapozottnak. A corporate szegmensben erős szegedi Art Hotel esetében látunk esélyt arra, hogy a szabadidős turizmus felé mozdítsuk el, ott június végi, július eleji nyitást tervezünk.

Nehezebb dió a székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotel, ahol viszont a sportturizmus lehet a megoldás, arra számítunk, hogy a szomszédos kosárlabdacsarnokra és a közeli atlétikai pályára épülő nyári edzőtáborok forgalmat generálnak majd a szállodának is.

A gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda ellenben be sem zárt, több mint 10 szobáját hosszú távon üzleti vendégek lakják, amivel fenntartható maradt az üzemeltetése az elmúlt két hónapban is.

 

Milyen keresletet, tendenciát látnak az eddigi foglalásoknál?

Van olyan szállodánk, amelyik iránt nagyon erős a kereslet, már az első hétvégére. A legnépszerűbb a mátraszentimrei Narád Hotel, amit annak tudunk be, hogy valószínűleg izolált lokációként él az emberek fejében, és ez teszi attraktívvá. A balatoni házaink iránt ugyanakkor még csendesebb az érdeklődés.

A mátraszentimrei Narád Hotel & Park elszigeteltségével, friss levegőjével attraktív célpont lehet a vírust követő időszakban

Fotó: Accent Hotels

A nyári hónapok közül júniusra és júliusra elég sok foglalás érkezett az elmúlt két hétben, de még nem éri el azt, amennyit egy átlagos februári héten kaptunk a válság előtt. Bár a piac teljes összeomlása után az előleggel rendelkező wellnessvendégeink 50 százalékát sikerült átfoglalni későbbi időpontra, vagy utalványra váltani előlegüket, sajnos még mindig vannak olyanok, akik lemondják az utazásukat, így a pick-up, azaz a beérkezett és a lemondott foglalások szaldója egyelőre lassabb ütemben nő, mint azt reméltük. Abban bízunk, hogy a jó idő érkezésével az utazási kedv és foglalási hajlandóság is emelkedni fog.

 

Milyen Covid-19 szabályokat vezetnek be vendégeik és munkatársaik biztonsága érdekében?

Saját protokollt dolgoztunk ki (A) Always Clean néven, amiről vendégeinket online és a helyszínen is tájékoztatjuk. Próbálunk minél több digitális megoldást bevezetni, ilyen az előre elvégezhető online bejelentkezés, amivel csökkenteni lehet az érkezéskori sorban állást. A szobákban a nyomtatott tájékoztató anyagok helyett egy QR-kód lesz kihelyezve, ami ezen információk weboldalon olvasható formátumára mutat.

A svédasztalról a személyzet fog tálalni; minden közös területen gyakoribb takarítást, felületfertőtlenítést hajtunk végre és a szobák takarításának protokollján is szigorítottunk.

 

A budapesti szállodák nyitása milyen ütemben követheti a vidékiekét?

Mivel a személyzet nagy része rendelkezésre áll és óriási energiaköltségük nincs a pesti szállodáknak, így amint esély nyílik a nem egyszámjegyű kihasználtságra, újraindítjuk őket. Sorsuk a határnyitásoktól függ. Sajnos a nemzetközi turizmus helyzete még rendkívül képlékeny. Abban bízunk, ha beindulnak a határnyitások, és elkezdik növelni a fapados járatok számát, akkor elérhetünk 20-30 százalékos töltöttséget.

T62 Hotel – a budapesti szállodák forgalmát a határok újranyitása határozza meg

Fotó: Accent Hotels

Két osztrák szállodánkkal kapcsolatosan optimistábbak vagyunk. Június 1-jétől fogadunk vendégeket Tirolban, ahol a határ megnyitása után a német kirándulókra alapozunk, a szintén júniusban induló kreischbergi Club Hotelben pedig az osztrák belföldi keresletre számítunk erősen.

 

A bérköltséget hogyan tudják kigazdálkodni a pesti szállodáikban ilyen hosszú üzemszünet alatt?

A Kurzarbeit 3 hónapig segít, emellett kevesebb járulékot kell fizetni, ezzel együtt már hosszabb ideig fenntarthatók a házak bevétel nélkül is. Ráadásul a fővárosi szállodáinkban nincs nagy bankettkapacitás, sem a’la carte étterem, csak reggeliztetés, tehát kisebb létszámmal is tudjuk őket üzemeltetni. Reméljük, hogy a nyár második felében, ősz elején elkezdenek csöpögni a vendégek.

 

Várakozásai szerint az Accent Hotels szállodái mikor érhetik el korábbi forgalmukat?

A belföldi szabadidős piac viszonylag gyors újraindulásában bízunk, de a válság előtti forgalmat valószínűleg csak jövőre érjük el. A mindig is keresettebb wellness-szállodák reményeink szerint 2021 első, vagy második negyedévére már tudják hozni a 2019-es szintet.

A corporate turizmus, valamint Budapest nemzetközi turizmusa tekintetében hosszabb és nehezebb építkezésre számítunk, ott optimista esetben is csak a jövő év második felében, utolsó negyedévében közelíthetjük meg talán a 2019-es magasságokat. De ebbe a becslésbe nem kalkuláltuk bele a koronavírus-járványnak egy esetleges második hullámát.

Club Hotel Kreischberg. Ausztria szállodájában az osztrák belföldi turizmusra épít az Accent

Fotó: Accent Hotels

Több szakértő felhívta már a figyelmet az átalakuló vendégigényekre. Ön szerint milyen változásokra kell felkészülniük a szállodáknak?

A vendégek tudatosabban fognak megbízható szállodákat keresni, nőhet a láncok szerepe. Átmenetileg fontos lesz a rugalmasabb értékesítési politika (díjmentes lemondás, hosszabb fizetési határidő). A szolgáltatóknak a bizalmat kell díjazniuk. Ennek szellemében mi 10 százalék kedvezménnyel jutalmazzuk azt a vendéget, aki hajlandó a teljes árat előre kifizetni, és ez esetben is 3-7 nap között határoztuk meg azt az időt, amennyivel az érkezés előtt ingyenesen lemondható a foglalás.

Üzemeltetési szempontból pedig tovább kell lépni a digitalizáció útján, meg kell keresni és fejleszteni kell azokat a folyamatokat, amelyeket automatizálni, digitalizálni lehet.

 

A turizmus hosszú szárnyalása után ez a világméretű válság hogyan hathat a szállodák iránti befektetői kedvre?

Számítunk arra, hogy a turisztikai szektor befektetői óvatosabbak lesznek, bizonyos projektek megállnak, lelassulnak. A már építés alatt álló szállodákat befejezik, de lehet, hogy csak később nyitják meg; amik még tervezőasztalon vannak, ott 2-3 éves csúszás is elképzelhető. Meginoghat a befektetők bizalma a szállodafejlesztésekben, és inkább más ingatlantípusok felé fordulnak.A szállodaiparnak még választ kell adnia arra a kérdésre, hogyan lehet a befektetői kockázatot csökkenteni. Milyen kombinált, vagy hibridmegoldásokkal tud előállni, amelyek ellenállóbbak a válságoknak.Gondolok itt például a teljesen automatizált épületre, ahol nincs személyzet, így ha nincs vendég, akkor sem kell bérköltséget fizetni. Vagy olyan multifunkcionális szállodatípusra, amely iroda-, F&B- és lakáscélú funkciót is kap, így több lábon állhat.

 

Mit léphetnek a tulajdonosok a válságra? Inkább saját kézbe veszik szállodájuk működtetését, hogy megspórolják a professzionális szállodaüzemeltető cégek díját, vagy éppen ellenkezőleg, felértékelődik a szaktudás?

Reméljük, hogy nő a profi üzemeltetők szerepe, akik kiszámítható, hosszú távú partnerei lehetnek a munkavállalóknak és az ingatlantulajdonosnak egyaránt. Nyolc-kilenc boldog éve volt a turizmusnak, ami alatt szépen tudtak termelni a szállodák, de nagy kérdés, az egyedi üzemeltetésben lévő házak hogyan lesznek képesek átvészelni a következő gyötrelmes fél-egyéves felfutást. Most előtérbe kerülhet a tudás, a tapasztalat, mert a profi üzemeltetők tudják, hol lehet megfogni a pénzt és hol kell keresni a vendéget.